ООН обвини Асад във военни престъпления

ООН обвини Асад във военни престъпления | StandartNews.com

Ню Йорк. Шефът на ООН за правата на човека заяви, ча са му били представени доказателства, че военните престъпления са били разрешени в Сирия на "най-високо ниво", включително и от президента Башар ал- Асад.

Комисар Навиi Пилай заяви, че нейният офис е подготжвила списък и на други замесени от запитването.

По данни на ООН повече от 100 000 души са загинали в конфликта.

"Разследващата комисия предостави огромно количество доказателства... за военни престъпления и престъпления срещу човечеството... Доказателствата показват отговорност на най-високо ниво на правителството, включително на държавния глава", заяви Пилай

Това е първият случай, в който Съветът на ООН по правата на човека обвинява толкова директно сирийския президент, отбелязва Би Би Си.

"Мащабът на порочност на злоупотребите, извършвани от представители и на двете страни, е почти невероятен", заяви Пилай.

Смята се, че списъкът съдържа имената на членове на сирийското правителство и на висши военнокомандващи. Засега те няма да бъдат оповестявани, за да не се попречи на евентуално преследване от страна на Международния наказателен съд.

По-рано разследващите бяха информирали, че разполагат с доказателства, че сирийски бунтовници са нарушавали човешките права.

Върховният представител и преди е призовавала ООН да повдигне въпроса за Сирия пред трибунала в Хага. Страната не е членка на Международния наказателен съд, поради което за да се разследва продължаващият вече повече от две години конфликт, е необходимо изрично решение на Съвета за сигурност. Заради правото на вето, с което разполагат Русия и Китай, обаче, подобен ход е много малко вероятен.

В отговор на обвинението на Пилай сирийският заместник-външен министър Файзал Мекдад заяви: "Тя говори глупости от доста време и ние не я слушаме."

Междувременн от базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права, която прави статистика на загиналите в конфликта, обявиха, че броят на жертвите вече е близо 126 000 души, като повече от една трета от тях са цивилни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай