ООН каза кога възкръсва световният туризъм

Секторът пострада тежко заради пандемията

ООН каза кога възкръсва световният туризъм | StandartNews.com

Очаква се туристическите потоци по света да се върнат на нивата отпреди пандемията не по-рано от 2024 г., заяви Световната организация по туризъм към ООН. Силно заразният вариант Омикрон, макар и лек, ще "наруши възстановяването" в началото на 2022 г., след като през миналата година бе отчетен четирипроцентов ръст спрямо 2020 г., според базирания в Мадрид Световен туристически барометър на агенцията на ООН.

Приходите от туризъм през 2020 г. са намалели със 72% спрямо предходната година - която приключи с настъпването на пандемията от коронавирус. "Темпът на възстановяване остава бавен и неравномерен в различните региони на света поради различните степени на ограничения на мобилността, степента на ваксинация и доверието на пътуващите", се казва в съобщението на агенцията.

В Европа и Северна и Южна Америка туристите са се увеличили съответно с 19% и 17% през миналата година спрямо 2020 г. В Близкия изток обаче те са намалели с 24% през 2021 г., докато в Азиатско-тихоокеанския регион те са били с 65% под нивата от 2020 г. и с 94% по-малко от нивата преди пандемията. В изявлението се казва, че специалистите в областта на туризма "виждат малко по-добри перспективи" за тази година след сътресенията в първите месеци заради вълната Омикрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай