Оланд кове нова коалиция срещу ИД

Оланд кове нова коалиция срещу ИД | StandartNews.com

Франция започна събирането на нова широка коалиция, която да се бори с терористичната групировка "Ислямска държава". Ден след като президентът Франсоа Оланд заяви, че ще търси международна подкрепа за войната срещу ИД, Франция официално поиска и получи уверение от страните членки на ЕС за военна помощ. В същото време бяха насрочени посещения на Оланд в Москва и Вашингтон, където той също ще търси подкрепа за организирането на голяма световна коалиция, която да победи терористите.

В реч пред френския парламент в понеделник Оланд заяви, че е нужно всички да се обединят, за да победят ИД. "Трябва да обединим силите си, за да постигнем резултат, който вече е твърде закъснял", посочи Оланд. Днес Франция официално поиска задействането на "клаузата за солидарност" от Лисабонския договор, която ще позволи изпращането на военна помощ от останалите страни членки на ЕС на държава, засегната от терористичен акт. Искането бе одобрено единодушно, обяви след среща на министрите на отбраната на ЕС върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Франция поиска помощ във връзка с член 42-7. Това е член, който никога досега не е бил активиран. ЕС чрез гласовете на всички държави членки изразява пълната си подкрепа и готовност да предостави нужната помощ", каза Могерини на пресконференция с френския военен министър Жан-Ив ле Дриан.

Могерини обясни, че в идните часове Франция ще проведе двустранни срещи с останалите страни членки, за да се изясни каква помощ и къде ще бъде предоставена за най-ефективен резултат.

Франция може да поиска подкрепа за въздушните удари в Сирия, но и на други места. "Франция не може да действа сама на тези места", посочи Ле Дриан и добави, че страната му "не може да бъде навсякъде". Днес обаче някои страни като Германия и Чехия побързаха да уточнят, че няма да изпращат военни в борбата срещу ИД в Сирия.

Обявени бяха и датите на посещенията на Оланд във Вашингтон и Москва, по време на които ще бъдат обсъдени съвместните действия срещу ИД. Оланд ще се срещне с Обама на 24 ноември, а с Путин - на 26 наември. Посещенията ще бъдат направени "в контекста на действията на международната общност в борбата срещу ИД и усилията за овладяването на ситуацията в Сирия", съобщи Елисейският дворец.

Междувременно бе съобщено, че руският президент Владимир Путин е наредил на руски военен кораб в Средиземно море да се свърже с френската флотилия в региона, за да работят като съюзници в кампанията срещу ИД. Двете флотилии трябва да планират съвместни акции както по море, така и по въздух, посочи Путин. По-рано Оланд обяви, че изпраща в Средиземно море самолетоносача "Шарл дьо Гол".

Днес френската армия нанесе нови въздушни удари по позиции на ИД в сирийския град Рака. При последните удари са били разрушени команден пост и тренировъчен лагер на ислямистите.

ЕС затяга режима за оръжията

Европейският съюз планира да затегне правилата за разрешаването и употребата на оръжия след терористичните атентати в Париж, предаде Ройтерс. Темата ще бъде обсъдена на извънредната среща на вътрешните министри от общността, която ще се проведе на 20 ноември.

Министрите ще се опитат да ускорят приемането на закони, които да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им. Една от мерките е маркирането на огнестрелните оръжия със серийни номера. Обсъждат се и мерки, които да гарантират, че вече деактивирани оръжия за продан с колекционерска стойност не могат да бъдат въведени в употреба отново. Огнестрелните оръжия се деактивират, за да не могат да бъдат използвани по предназначение, но често вратички в националните законодателства позволяват възстановяването им. Натискът за предприемане на такива мерки се засили, след като се оказа, че атентатът срещу "Шарли Ебдо" през януари е извършен с автомат "Калашников", обявен като излязъл от употреба.

Министрите ще обсъдят и засилване на проверките по външните граници на Шенгенското пространство, за да се контролира вносът на оръжия от съседни страни.

Лондон започва кибервойна

Великобритания ще започне кибератаки срещу "Ислямска държава" и ще удвои бюджета си за борба с престъпността по интернет, съобщи финансовият министър на страната Джордж Озбърн.

Британските разузнавателни агенции вече са разработили средства за кибернападения срещу мрежите за набиране на терористи, обяви Озбърн.

Той посочи, че ислямистите готвят заговор за смъртоносни кибератаки срещу Великобритания, които може да свалят самолети и да засегнат болници и АЕЦ. По думите на Озбърн терористите все още не разполагат с технология за това, но работят усилено и трябва да се направи всичко възможно, за да им се попречи.

Озбърн обяви, че бюджетът за киберсигурност на Великобритания ще бъде удвоен до 1,9 милиарда британски лири за следващите 5 години.

Кери: Заедно ще победим терористите

"Ще победим "Ислямска държава" заедно", заяви в понеделник вечерта в Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщи Франс Прес. Той каза, че страната му е солидарна с Франция в борбата срещу терористичната джихадистка групировка, чиито членове нарече "психопатични чудовища".

"Тази вечер всички сме парижани", каза държавният секретар пред журналисти до американското посолство в Париж, чиято сграда бе осветена в цветовете на френското национално знаме. "Никой не бива да се съмнява, че светлината продължава да грее в Града на светлината. И мракът никога, никога няма да надделее", продължи дипломат номер 1 на САЩ.

"САЩ и Франция са не само приятели, те са от едно семейство. Ще победим "Ислямска държава" и всички, които споделят презряната й идеология. Заедно ще се бием с тях и ще ги победим", обеща Кери, който пристигна в Париж, за да засвидетелства силните отношения между САЩ и Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай