Огромен скандал в Киев! Хвърчат оставки

Кого освобождава Зеленски

Огромен скандал в Киев! Хвърчат оставки | StandartNews.com

Вече три оставки на високопоставени чиновници бяха подадени тази сутрин в Киев, съобщават украинските медии.

Пръв бе Кирил Тимошенко, който беше освободен от поста заместник-ръководител на президентската администрация, като преди това само се носеха слухове за това, че той е подал оставка, но малко по-късно той самият пусна снимка на молбата си в Telegram, пише dnes.dir.bg.

След това украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за освобождаването на Тимошенко от поста заместник-ръководител на президентската канцелария.

Също така тази сутрин оставка подаде заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов на фона на скандала за закупуването на храни за нуждите на украинската армия. Шаповалов отговаряше за логистиката на украинските въоръжени сили.

Министърът на отбраната Олексий Резников вече е приел оставката на Шаповалов.

Малко по-късно стана известно, че непосредствената причина за освобождаването на Кирило Тимошенко от поста му е информацията, която той и ръководството на администрацията на президента са получили за подготвяни от Националното атнтикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) подозрения срещу Тимошенко по редица наказателни дела за корупция.

По време на войната Министерството на отбраната на Украйна купува храна за въоръжените сили на цени, които са няколко пъти по-високи от пазарните. Това се твърди в разследване на седмичника "Дзеркало тижня".

Олексий Симоненко пък бе освободен от длъжността заместник-главен прокурор, съобщиха от Главната прокуратура на Украйна, цитирана от местната преса, като припомня, че преди това медиите съобщиха, че Симоненко е ходил на почивка при семейството си в Испания за 10 дни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай