Огромен метеорит падна в Русия

В социалните мрежи са публикувани и кадри от мястото, където е паднал метеоритът

Огромен метеорит падна в Русия | StandartNews.com

Огромен метеорит е паднал преди няколко дни в руския Хабаровски край, съобщават руски медии.

При падането си метеоритът е отнесъл част от хълм и се е приземил в коритото на река Бурея, което е запушено от отломките.

По предварителни данни, коритото на реката е блокирано на около 70 километра от най-близкото село Чекунда. Инцидентът е докладван на ръководителя на Министерството на извънредните ситуации.

Властите не изключват въвеждането на авариен режим, заяви ръководителят на Верхнебуреинския район Алексей Маслов.

"Очевидно е, че метеоритът е бил огромен, за да може да покрие коритото на реката в продължение на 40 метра, сега на това място са изпратени две групи, една от нашия район, а другата от Амурската област. Те имат сателитен телефон и дозиметри, за да определят нивото на радиация. В продължение на няколко дни Бурейската ВЕЦ отбелязваше, че притокът в язовира е намалял, но те не можеха да определят причините. Надявам се, че групите скоро ще стигнат до мястото и ще разберат подробностите", каза Маслов пред местни медии.

Ако нивото на водата в реката се повиши, това ще постави под заплаха от наводняване няколко села и ще бъде обявена извънредна ситуация.

В социалните мрежи са публикувани и кадри от мястото, където е паднал метеоритът. Според автора на видеото небесното тяло е образувало на земята гигантски кратер, който може да блокира движението на вода в реката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай