Огнен ад унищожава Австралия

Опустошени са над 6000 квадратни километра земя, има 23 жертви, а половин милиард животни са умрели в пожарите, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни

Огнен ад унищожава Австралия | StandartNews.com

Горските пожари, които бушуват в Австралия, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада. Това предупреди в събота противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс, цитирана от Ройтерс. В текста се посочва и конкретното място на горящите храсти, дървета и изсъхнали треви - на по-малко от 300 км южно от Сидни.

"Над пожара Къроуън пламъците са оформили гръмотевична буря. Ситуацията е много опасна. Следете положението около вас и предприемайте съответните действия", се казва в инструкциите на службата, разпространявани в социалните мрежи.

Причина за появата на редкия климатичен феномен е сформирането на така наречените „огнедишащи облаци“. Те са подобни на познатите ни купесто-дъждовни облаци, но са предизвикани от наличието на изключително много изгорели газове в атмосферата, пише Ройтерс. Тези облаци влияят на пожарите на земята по непредвидими начини, което прави ситуацията още по-трудна за овладяване.

Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна. Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия, според международните медии.

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6000 квадратни километра земя. До момента има 23 жертви, като този брой се очаква да се покачва, защото десетки хора са в неизвестност. Половин милиард животни са умрели в пожарите, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни.

Премиерът Скот Морисън се сблъска с вълна от критики заради закъснялата си реакция в отговор на огнената криза. По време на най-тежките пожари Морисън беше на почивка на Хавайските острови със семейството си. Впоследствие той се извини за поведението си, но това не успя да отмие срама.

За радост на пожарникарите и доброволците, които се борят с огъня, в щатите Виктория и Нов Южен Уелс в неделя падна лек дъжд, което пък помогна за намаляване на зверската жега, която на моменти достигаше около 50 градуса по Целзий.

Това е най-горещата година в Австралия за последните поне 10 години, което поставя въпроса за важността на климатичните изменения.

Премиерът Морисън обяви най-висока държавна тревога и мобилизира 3000 помощници от резерва, за да подпомогне изтощените пожарникари и доброволци, но така пак бе подложен на унищожителна критика, след като се оказа, че ръководителят на местната пожарна е разбрал от публикации в медиите за новонабраните доброволци. Премиерът отвърна с думите, че е вероятно пожарите да продължат да се разгарят още много месеци, и затова създава Агенцията за възстановяване, която ще работи най-малко две години. Тя трябва да помогне за възстановяването на хората в много аспекти – от финансови помощи, до осигуряване на помощ в областта на психичното здраве.

Хора по целия свят се молят за дъжд в Австралия.

Само за два дни по дарителските сметки в помощ на борбата с огъня бяха набрани около 20 милиона долара.

Близо 200 пожара все още горят в цялата страна, като всеки австралийски щат е засегнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай