ОБЗОР: Авария в метрото почерни Москва

ОБЗОР: Авария в метрото почерни Москва | StandartNews.com

Най-малко 20 жертви и над 160 ранени след дерайлиране на три вагона с висока скорост

Най-малко 20 души загинаха, а над 160 са ранени, повечето от които тежко, а 42 са в критично състояние, при една от най-големите трагедии в метрото в Москва. Двама от пострадалите са в кома. Три вагона са дерайлирали, без да се обърнат, докато композицията се е движела със 70 км/ч в отсечката между метростанции "Парк на Победата" и "Булевард "Славянски". По някои данни е загинал и машинистът. От Външно министерство в София съобщиха, че няма данни за пострадали българи. Руски източници посочиха за две ранени гражданки на Украйна и на Молдова. Трагедията, при която оцелели пасажери останаха близо час в подземния тунел, след което вратите са били отворени и те са се добрали пеша до повърхността, се предполага, че е предизвикана от рязко удряне на спирачки. А екстремното спиране в сутрешните часове било предизвиквано от сработване на защита заради неочакван спад на напрежението. Поне такава бе основната версия за причината за инцидента през по-голямата част от днешния ден. Московската електроснабдителна компания (МОЭСК) обаче твърди, че днес не е имало никакви сривове в напрежението на територията на целия град, включително в разпределителната станция на метрото. "Цялата енергийна система в столицата в зоната на отговорност на нашата компания работеше стабилно, в щатен режим", съобщи компанията в комюнике. Според друг източник обаче, цитиран от Интерфакс, е възможно причината за катастрофата да е дефект при закрепването на колелата към корпуса на един от трите изхвърчали метровагона. И именно той бил най-силно деформиран от удара в тръбата на тунела. А, според неназования експерт, машинистът да е усетил, че вагоните дерайлират и затова да е натиснал рязко спирачките, за да минимизира пораженията. Според друг специалист, Юрий Егоров, напълно възможно е да е възникнал някакъв дефект по релсите - образуване на цепнатина или неизправност на стрелките. Министерството на извънредните ситуации пък посочи на сайта си, че лъжливо е сработила пожарна сигнализация, което е довело до рязкото спиране.

Президентът Владимир Путин, който в момента е в Латинска Америка, изрази съболезнованията си към близките на загиналите и към пострадалите. Той възложи на шефа на държавния Следствен комитет Александър Бастрикин да предприеме необходимите следствени действия и да образува наказателно дело.

Властите в Москва ще изплатят на семействата на загиналите при аварията по 1 милион рубли, а на останалите пострадали - по 500 хиляди рубли, съобщи кметът на града Сергей Собянин. Освен това те вероятно ще бъдат обезщетени и от държавата по силата на закон, който задължава превозвачите да застраховат пътниците.

Изключват версията за терористичен акт
.
Следствието разглежда всички версии с изключение на терористичен акт, заяви официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин. По думите му няма признаци за подобен извод и катастрофата е явно по технически причини. Нюзру посочва, че са се появили слухове, че неслучайно трагедията е станала близо до "Булевард "Славянски", правейки се алюзия с град Славянск в Източна Украйна, превърнал се в кървава арена между проруските опълченци и украинската армия.

Междувременно Москва обяви днешния ден за ден на траур. "Поради мащаба на трагедията в Москва утре (днес - б.р.) ще бъде ден на национален траур", заяви той.

Вигенин прати съболезнования до Лавров

Външният министър Кристиан Вигенин изпрати съболезнователно писмо до руския си колега Сергей Лавров по повод трагичния инцидент в московското метро, довел до жертви и много ранени граждани. Това съобщиха днес от МВнР в София. "Бих желал да поднеса нашите искрени чувства на съпричастност и състрадание към близките на загиналите", се казва в изпратеното писмо. Министър Вигенин изразява надежда за скорошно оздравяване на пострадалите, допълниха от ведомството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай