Обирът на века. Откраднаха вино за 1,5 милиона евро

Легендарен френски ресторант изпищя

Обирът на века. Откраднаха вино за 1,5 милиона евро | StandartNews.com

От легендарния френски ресторант  Tour d'Argent бяха откраднати 83 бутилки колекционерско вино. Тяхната стойност беше над 1.5 милиона евро, съобщи Le Parisien.

Загубата на ценни напитки е била открита през януари при инвентаризация на избите на заведението, където се съхраняват над 300 000 бутилки вина от различни епохи.

Засега полицията не е открила следи от влизане с взлом или други улики, които да сочат евентуалните крадци. Ресторантът се намира на покрива на сграда на Quai de la Tournelle в Париж, а избата му се простира на няколкостотин метра по поречието на река Сена. Освен всичко друго, в него се съхраняват вина Romanée-Conti. Цената на една бутилка с това вино от реколта 1999 г. може да достигне няколко десетки хиляди евро.
През 2022-2023 г. ресторантът беше затворен за мащабна реконструкция и отвори отново през октомври 2023 г.

„Сребърната кула“ е един от най-старите и престижни ресторанти в Париж, известен със своите патешки ястия. Според легендата на мястото, където се намира съвременното заведение, още през 1580-те години е имало хан, в който готвачът Рурто е приготвял изискани птичи пастети.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай