Обама вечеря с баба си в Кения

Обама вечеря с баба си в Кения  | StandartNews.com

САЩ дават 1 млрд. долара за бизнеса в Африка, обяви президентът

Американският президента Барак Обама се срещна на вечеря в ресторант-хотел в Найроби с дузина свои родственици, съобщи ТАСС. На голямата маса той седна до своята доведена сестра Аума и баба си Сара. По-рано Аума го посрещна на летището заедно с кенийския президент Ухуру Кениата и другите официални лица, посочва ДПА.

Сара Обама дойде заедно с дъщеря си Масарт Обама и ръчноизработено столче от дърво като подарък за внука си. Преди вечерята бабата на Барак Обама, която всички наричат мама Сара, покани президента да посети гроба на баща си в село Когело в Западна Кения и да му се поклони, но той няма да посети мястото, отбелязва ТАСС. Бабата обеща да приготви за президента традиционни кенийски ястия от риба, пиле и царевична каша. Мама Сара не е пряк роднина на Обама. Тя е била третата жена на дядо му, но президентът обича да я нарича "баба".

Това е четвъртата обиколка на Обама като президент в Африка, но е първото му посещение в Кения. Визитата протича под засилени мерки за сигурност. В Найроби охраняват неколкостотин служители на сигурността на САЩ, а около 10 000 кенийски полицаи поддържат реда в столицата.

В реч пред световната среща на предприемачите в Найроби американският президент обяви, че САЩ ще дадат 1 млрд. долара за бизнеса на континента. "Африка е един от най-бързо развиващите се райони на света, хората изплуват от бедността", добави още Обама по време на речта си. Голяма част от средствата са предназначени за подпомагане на жени и млади хора, защото за тях е много по-трудно да започнат собствен бизнес на континента.

През септември в Ню Йорк ще бъде организирана среща с афроамерикански инвеститори и бизнесмени за основния проблем на Африка, който е ограниченият достъп до чужди капитали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай