Обама спечели втория дебат

Обама спечели втория дебат | StandartNews.com

Вашингтон. Барак Обама спечели втория дебат в надпреварата за президент на САЩ, категорични са международните медии. След като загуби по точки в първата среща с кандидата на републиканците Обама предприе пълен завой в стратегията си. Вместо по-лежерния и скромен президент, който поздравяваше съпругата си с годишнината им, снощи зрителите видяха един предизвикателен и енергичен политик.

В дебата Обама агресивно предизвика Ромни да спорят на теми като безработицата, енергетиката и Либия, съобщава Ройтерс. Той не пропусна да отговори и на нападките на републиканеца, че е действал не достатъчно добре при атаките на ислямистите в американското посолство в Либия. Тогава загинаха петима души, сред които и самия посланик.

Аз съм президент и винаги съм отговорен, контрира Обама. Двамата спореха дали трябва да окачествят случилото се като тероризъм. Обама заяви, че е определил действията като атака на терора.

Ромни обвини президента, че е вкарал страната в стагнация. "Средната класа беше погубена през последните 4 години, работа няма, аз знам какво трябва да направя, за да оправя икономиката", заяви републиканският кандидат.

Обама заяви, че от началото на мандата му са разкрити 5 милиона работни места в частния сектор и мина в атака.

"Губернаторът Ромни казва, че има програма от пет точки. Губернаторът Ромни няма програма от пет точки, а само от една точка - да направи така, че най-богатите да играят по различни правила", заяви президентът.

Той атакува Ромни и за позицията му да подпомогне автоиндустрията. Има различия между Буш и Ромни, но те не са в икономическата политика, каза Обама.

Републиканецът не му остана длъжен и заяви, че тогава обама иска Детройт да фалира. Ромни атакува и бюджетната политика. "Имахме четири последователни години, през които той казваше, че ще съкрати наполовина дефицита, а вместо това го удвои. Държавният дълг нарасна от 7 000 милиарда долара до 16 000 милиарда долара. Така тръгваме по пътя на Гърция", заяви републиканецът.

Въпросите, свързани с енергийната политика, предизвикаха още по-оживена размяна на реплики между двамата съперници за Белия дом.

Обама обвини Ромни, че иска да остави петролните компании "да задават енергийната политика" на САЩ. Двамата се прекъсваха неколкократно, като всеки се опитваше да изтъкне своята концепция по тази тема. "Това не е вярно, губернатор Ромни", рязко отвърна Обама на обвиненията на съперника си, че пречи на петролните проучвания на държавни терени.

Дебатът между двамата кандидати се води във формат "градски парламент". На него те трябваше да отговарят на въпроси, зададени от публиката. Обама и Ромни често разменяха местата си и се разхождаха на сцената.
Онлайн измерването на гласовете на зрителите показа, че Обама има шанс от 64.4% да спечели изборите срещу 35.5% за Ромни, съобщи ройтерс.Преди това съотношението беве 62.25 срещу 37.85 в полза на Обама.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай