Обама призна, че САЩ са подценили Ислямска държава

Обама призна, че САЩ са подценили Ислямска държава | StandartNews.com

Обама изключи военен конфликт между НАТО и Русия

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама призна, че американски разузнавателни агенции са подценили заплахата от ислямистки бунтовници в Сирия.

В телевизионно интервю за Си Би Ес той заяви, че Ал Кайда е била победена в Ирак от американските сили, работещи заедно със сунитските племена.

Но ислямистите са се възползвали от вакуума на властта в съседна Сирия, за да се появят отново като ИДИЛ, наречена по-късно Ислямска държава, предаде Би Би Си.

От друга страна, САЩ са надценили и способността на иракската армия да воюва срещу въоръжените ислямистки групировки, посочи Обама.

"Смятам, че нашият началник на разузнавателната общност, Джим Клапър, призна, че са подценили случващото се в Сирия, каза Обама, визирайки директора на националното разузнаване. Попитан дали Вашингтон също е надценил желанието на обучените от САЩ иракски военни да се сражават с джихадистите само, Обама каза: „Това е така. Това е абсолютно така".

"Но през последните няколко години, по време на хаоса на гражданската война в Сирия, където огромни части на страната станаха напълно неуправляеми (терористите) успяха да възстановят силите си и да се възползват от този хаос", добави Обама.

"И така, това стана кота нула за джихадистите по цял свят", отбеляза президентът.

Обама очерта военната цел срещу Ислямска държава:

"Ние просто трябва да ги отблъснем, да ограничим пространството им, да ударим техните командни центрове, техните способности, оръжия, снабдяването с гориво, да прекъснем тяхното финансиране и да спрем потока на чуждестранни бойци".

Междувременно бе публикувано социологично проучване в САЩ относно поредната намеса на страната в Близкия Изток.

Американският президент Барак Обама няма да спази своето обещание да не изпраща въоръжените сили на страната за сухопътна операция срещу бойците от терористичната групировка „Ислямска държава". Такова мнение споделят 72% от гражданите на САЩ, сочи проучване, проведено от NBC и Wall Street Journal.

Едва 20% от участниците в анкетата смятат, че американските войници няма да бъдат изпратени в Близкия Изток.

Военновъздушните сили на ръководената от САЩ коалиция атакуваха най-големия газов завод, контролиран от Ислямска държава в Сирия.

Ударите са засегнали входа и залата за молитви на предприятието. Няколко души са били ранени. Целта на нападението е била да принуди джихадистите да напуснат завода. След поредните атаки на международната коалиция от сирийския клон на Ал Кайда – Фронт Ан Нусра заявиха, че въздушните удари няма да разгромят ислямистите в Сирия. Ислямистите отправиха и предупреждение, че групировката може да отговори с атаки срещу западните държави, участващи в коалицията.

Обама изключи военна конфронтация между НАТО и Русия заради Украйна. Президентът посочи, че до сблъсък може да се стигне единствено, ако „започнат проблеми" със страни-членки на съюза.

Санкциите на Запада способстват за регулиране на конфликта в Източна Украйна, заяви Обама в задочен отговор на руския външен министър Сергей Лавров, който призова за прекратяване на търговската война и „рестарт" на отношенията между Вашингтон и Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай