Обама гощава Оланд с хайвер и 12 вида картофи

Американският държавен глава заведе госта си в дома на Томас Джеферсън

Обама гощава Оланд с хайвер и 12 вида картофи | StandartNews.com

Вашингтон. Хайвер, салата, пъдпъдъчи яйца, 12 вида картофи, телешки пържоли и над 5 вида десерти. С това американският президент Барак Обама се очаква да нагости френския си колега Франсоа Оланд, който в понеделник пристигна на тридневно посещение в САЩ и бе посрещнат с рядко срещани почести. Тържествената вечеря бе планирана в палатка в ливадата пред Белия дом, а за френския гост след това имаше и концерт.

Визитата на Оланд в САЩ започна в понеделник следобед при пристигането му във Вашингтон. Веднага след посрещането на летището двамата президенти отлетяха за Монтичело, Вирджиния, за да посетят дома на един от основателите на американската държава Томас Джеферсън. След обиколката Оланд посочи, че Монтичело е символ на френско-американските отношения, защото там е бил приет Маркиз дьо Лафайет, спомогнал за извоюването на американската независимост. "Заедно Лафайет и Джеферсън са си представяли нещо, което е изглеждало невъзможно - американската независимост, човешките права и правата на гражданите", посочи Оланд. Преди пристигането на Оланд в САЩ пък във вестниците "Вашингтон пост" и "Монд" бе публикувана съвместна статия на двамата президенти, в която говорят за световните проблеми и предизвикателства.

За вторник е планирана най-интересната част от посещението на Оланд в САЩ - държавната вечеря, давана от американския президент. Това е едва шестата държавна вечеря, давана от Обама, откак е президент. По предварителния план вечерята трябва да е в огромна палатка в южната ливада на Белия дом. За целта охраняваният периметър около президентската резиденция е разширен. Предвиденото меню включва редица американски специалитети.

Според обявената от Белия дом програма първото ястие трябва да е хайвер от американска есетра, отглеждана в щата Илинойс. След това трябва да бъде сервирана салата от репички и бейби моркови върху маруля. Салатата трябва да напомни за градинарската дейност на първата дама Мишел Обама, но не е посочено дали зеленчуците наистина са от нейната градина. На френския гост трябва да бъдат сервирани още пъдпъдъчи яйца от Пенсилвания, 12 различни вида картофи от три щата, телешки стек. За десерт са приготвени шоколадова торта с ванилов сладолед, десерт от кленов сироп от Вермонт, лавандулови бисквити и др. Вината на масата са от щатите Калифорния, Вирджиния и Вашингтон.

След вечерята за госта е организиран концерт с участието на R&B певицата Мери Джей Блайдж. Предварително бе съобщено обаче, че на празненството няма да има танци - вероятно за да не се чувства неудобно гостът, който пристигна в САЩ без първа дама.

Няколко часа преди вечерята пък двамата президенти трябва да проведат официални разговори, след което да дадат пресконференция.

Валери отиде на плаж в Мавриций

Докато френският президент е на посещение във Вашингтон, обхванат от люта зима, бившата първа дама Валери Трирвильор избра да се отдаде на почивка на остров Мавриций, съобщава в. "Дейли мейл".

Трирвильор била засечена на плаж с приятелки на слънчевия остров през почивните дни. Въпреки че е минал по-малко от месец от тежката раздяла между двамата, бившата първа дама не изглеждала нещастна по време на ваканцията си. Тя се излежавала на плажа, пазарувала в местните магазини и си говорела с приятелките си Саида Джавад и Валери де Сеневил. Сеневил е съпруга на френския министър на труда, заетостта и социалните въпроси Мишел Сапин.

Добрите стари приятели

(Коментар от Дойче веле)

Те са приятели отдавна - рядко обаче атмосферата в отношенията между Париж и Вашингтон е била така ведра, както при сегашното посещение на Франсоа Оланд в САЩ. Близостите между двамата президенти също са очевидни, коментира Дойче веле.

Американският президент обича да се шегува, че познанията му по френски се свеждат до merci beaucoup. Това обаче едва ли ще затрудни диалога между двамата. А теми за разговор има колкото щеш. Като се започне от търговските помощи за двете позакъсали икономики и се стигне до аферата с подслушванията на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Барак Обама приема днес (11.02) френския си колега във Вашингтон. Но истинското постижение в американо-френските отношения е блестящото им сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, казва Кристофър Чивис от мозъчния тръст RAND във Вашингтон.

Като съюзник на САЩ, Франция изигра решаваща роля за свалянето на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2011 година. По-късно Париж участва в бомбардирането на ислямистите в Мали. САЩ наблюдаваха със задоволство как Франция гони бунтовници, близки до "Ал Кайда".

Американците не изпратиха свои войски, но осъществиха подкрепа чрез свои експерти и безпилотни самолети.
Американо-френските отношения обаче невинаги са били безметежни. Много често се е случвало "вироглавите" французи да създават проблеми на съюзниците си отвъд океана. През 1966 г. френският президент Шарл де Гол например изтегли френските представители от командните структури на НАТО с цел да запази суверенитета на ядрената сила Франция.

Това силно раздразни американците, а когато след атентатите от 11 септември правителството на Жак Ширак отказа да участва във войната в Ирак, възмутени американци изливаха бутилки "Бордо" по улиците на Вашингтон. Много скоро обаче отново се появиха поводи за задоволство, казва Чивис: "САЩ и Франция си сътрудничеха добре в борбата срещу тероризма, както и в ядрения конфликт с Иран. Саркози изпрати военни части в Афганистан и нормализира отношенията с НАТО", казва той.

Президентът Барак Обама непрекъснато подчертава, че Франция е не само най-старият съюзник на Америка, но и един от най-близките. Това си пролича в Сирия например, където Париж застана твърдо на страната на САЩ. За разлика от Лондон, французите бяха готови за военна намеса още през миналата година.

Онова, което французите обаче не могат да преглътнат, е американското желание да подслушват всичко и всички. Оказа се, че не само Меркел, но и Оланд е бил подслушван от АНС. Това го накара още миналата есен възмутено да поиска разяснения по въпроса. Едновременно с това обаче Оланд заяви, че не е огорчен от Обама. Кристофър Чивис смята, че двамата държавни глави имат много общи черти - и главно прагматичния подход към политиката.
Оланд беше приет в Монтичело. Бившата резиденция на президента Томас Джеферсън символизира началото на едно дълго приятелство. След като французите едно време помагат на американците във Войната за независимост от британските колонизатори, Джеферсън става дипломат в Париж. Без запъване Барак Обама изговаря думите Liberte, Egalite, Fraternite (свобода, равенство, братство). Макар и с американски акцент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай