Новите царе

IT милиардерите станаха модел за подражание на младите

Новите царе | StandartNews.com

"Най-голямата спекулация, която може да направите, е да подцените времето, в което живеем". Това са думи на американския икономист Стив Ханке, известен с участието си в създаването на валутния борд в България. "Аз лично предпочитам да бъда по-скоро подценяван. Това ни дава голямо поле да излезем навън и да направим няколко големи залога". Това пък са думи на Марк Зукърбърг, създател на социалната мрежа Facebook.

 

Светът има своите нови царе. Тяхното богатство не е наследено, не е от нефтени кладенци или от политическо влияние. Те осребряват мечтите си, докато ви карат да мечтаете заедно с тях. Те са IT предприемачите. Времето, в което живеем, ги издига до нивото на

 

глобални визионери и лидери на обществено мнение

 

Успехите им доказват, че класическият модел за образование, кариера, пенсия може да бъде заобиколен съвсем спокойно. Флагманите на IT и интернет предприемачеството са лица като Бил Гейтс, покойния Стив Джобс, Джеф Безос, Лари Пейдж, Сергей Брин, Лари Елисън. Техните успехи провокират милиони младежи навсякъде по света да опитат своя късмет.

 


Разбира се, най-яркият пример за успял интернет предприемач от новото време е Марк Зукърбърг. Както се казва, нека оставим цифрите да говорят сами за себе си. Създателят на Microsoft Бил Гейтс е традиционен лидер в класацията на Fоrbes за най-богати хора в света. Състоянието му достига 76 млрд. долара. На 5-о място в този списък със състояние от $48 млрд. се нарежда Лари Елисън, съосновател на американската корпорация за компютърни технологии Oracle. На 17-о място е съоснователят на търсачката Google Лари Пейдж с имане, възлизащо на $32,3 млрд. На 18-о място с $32 млрд. се нарежда Джеф Безос, който е основател на платформата за онлайн търговия Amazon. Веднага след него е другият съосновател на Google - Сергей Брин, с $31,8 млрд. Марк Зукърбърг е едва на 21-о място в класацията със "скромните" $28,5 млрд.

 


Макар общото състояние на всички заедно да се равнява на брутния вътрешен продукт на страни като Израел или Австрия, то тези личности си остават обикновени хора. Или поне повечето от тях обичат да твърдят това за себе си. Тази нагласа ярко прозира и в имиджа на ръководените от тях компании. Едва ли има човек, който да не е чувал за безумната работна атмосфера в офисите на Google или за вехтите маратонки на Стив Джобс. Ако към този образ добавим и идентичното гаражно начало на повечето от компаниите, то тези нови царе всъщност притежават образа на "човек от народа". Зукърбърг се движи с маратонки и суитчър, а

 

до него няма платинено руса манекенка, а едно съвсем обикновено американско момиче

 

от азиатски произход. Бил Гейтс губел редовно спестяванията си на покер в университета, а в последствие често прекарвал нощта, спейки на пода в офиса на Microsoft. Основателите на Google са емблематични с освободеното си поведение, което най-точно можем да си обясним от следния цитат на Лари Пейдж: "Често прогрес се постига по-лесно, когато си поставяте мегаамбициозни мечти. Това е така, защото никой не е достатъчно луд, за да се заеме с тях. Така имате по-малка конкуренция. Впрочем има още няколко толкова луди хора и смятам, че познавам всички тях на малко име". Тези думи навярно дават обяснение защо Сергей Брин обича да ходи на работа с ... ролери. Ако пък отделите време да чуете искрения и звучен смях на създателя на Amazon - Джеф Бризос, то едва ли ще си помислите, че срещу вас стои един от най-богатите хора в света. Създателят на Oracle - Лари Елисън, пък е известен като една от най-прямите личности в IT индустрията. Обикновено прицел на неговия словесен порой е Microsoft, като Елисън често не спестява нападките на лична основа към Бил Гейтс.

 


Очевидно нищо човешко не е чуждо и на приказнобогатите хора по света. Съществува обаче и едно криворазбрано течение в модерния свят. Доста младежи, които имат амбиция да стартират собствен проект,

 

целенасочено залагат на черното поло и овехтелите маратонки

 

или тенденциозно се опитват да изглеждат освободени и отворени към света. Подражават на своите идоли. Това обаче само по себе си едва ли ще ги направи богати и успешни.

 


Преди 3 години в София бе Рик Кели, който е директор "Продажби" в Facebook. Тогава го попитах: "От какво печели Facebook?". "От реклама", отвърна лаконично. Беше облечен в стилен черен костюм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай