Нова жертва на протестите в Киев (Обзор)

Насилието в украинската столица продължава да ескалира

Нова жертва на протестите в Киев (Обзор) | StandartNews.com

Киев. Мъж, който бе ранен при сблъсъците между протестиращите и органите на реда в сряда, почина днес от раните си, съобщи АФП, като цитира медицински източник.

Мъжът имал множество рани. Той е претърпял няколко операции, но те не са го спасили, уточни пред АФП говорителят на болницата. Националистическата партия "Свобода" съобщи, че починалият е 45-годишният Роман Сеник. Той е бил прострелян в гърдите при сблъсъците на улица "Грушевский".

Досега властите твърдяха, че жертвите от злополучната нощ са две, а опозицията настоява, че загиналите са пет. 27-годишен милиционер е бил убит в Киев, съобщи вчера украинското вътрешно министерство. Тялото на мъжа е било открито с огнестрелна рана в главата в квартал "Голосевский".

Не е известно дали извършителят на убийството, който все още не е идентифициран, е свързан със сблъсъците между антиправителствените протестиращи и полицията за борба с безредиците, които обхванаха центъра на Киев тази седмица. Друг милиционер е бил намушкан с нож.

Насилието в украинската столица Киев отново ескалира в нощта срещу събота, след като през последните два дни бе обявено временно примирие, докато управляващите и опозиционните лидери преговаряха.

Часове наред полицейските спецчасти и протестиращите се обстрелваха взаимно с гумени куршуми, газови гранати, камъни и коктейли "Молотов". Напрежението ескалира около 21,00 часа в петък, когато част от протестиращите на площад "Независимост" се премести на правителствената улица.

Униформените заслепяваха протестиращите със силни прожектори през цялата нощ. След 22,00 часа от страната на силите на реда започнаха да се разнасят и откъслечни изстрели, което предизвика комендантите на барикадите да започнат да гонят жените и децата.

Европейският комисар по въпросите на разширяването и европейската политика на добросъседство Щефан Фюле се срещна в Киев с водача на украинската опозиционна партия УДАР Виталий Кличко, с когото обсъди изхода от кризата в Украйна и план за бъдещото развитие на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.
Пред журналисти Кличко каза, че не е достатъчно да се направят промени в правителството, трябва да се променят правилата на играта.

По-рано Фюле се срещна с президента Виктор Янукович, но пресслужбата на украинския държавен глава не съобщи подробности за разговора им.

Спонсорът на Янукович критикува насилието

Ринат Ахметов, най-богатият мъж в Украйна и основен спонсор на партията на президента Виктор Янукович, осъди вчера използването на сила в страната за потушаване на проевропейските протести, съобщи АФП.
"Единственото решение на политическата криза може да бъде мирно. Всяко използване на оръжие е недопустимо. С подобен сценарий в Украйна няма да има победители, а само жертви и победени", обяви в комюнике Ринат Ахметов. По думите му бизнесмените не могат да стоят настрана, когато в държавата убиват цивилни, тъй като политическата криза може да се превърне в икономическа.

Богатството на Ахметов се оценява на 15,2 млрд. долара. 47-годишният бизнесмен вече веднъж застана на страната на протестите през декември след среща с заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Според опозиционния сайт "Украинска правда" Нюланд го е информирала, че в случай на кърваво потушаване на протестите ще има санкции не само срещу висшите държавни служители, но и срещу тези, които подкрепят режима.

Ахметов е роден в Донецк, родно място и на президента Янукович. Дълго време той бе смятан за сивия кардинал на Партията на регионите, която в момента управлява Украйна.

отворено писмо

Юрий Андрухович е един от най-известните съвременни украински писатели. По повод в събитията в Украйна той изпрати отворено писмо до чуждестранните журналисти и редактори, с което "Стандарт" разполага.

Революцията на младите

Властта води необявената си война преди всичко срещу младите. С настъпването на нощта в Киев започват да се придвижват неизвестни групи "в цивилни дрехи", които хващат предимно млади хора, особено такива със символите на Майдана и Евросъюза. Отвличат ги, карат ги в гората, където ги събличат и изтезават при жесток студ. Странно, но жертви на подобни отвличания са най-често млади артисти - актьори, художници, поети. Създава се впечатление, че в страната са нахлули някакви "ескадрони на смъртта", които имат за цел да унищожат всичко най-добро.

Още един характерен детайл: в болниците на Киев полицията прави засади на ранените протестиращи, залавя ги там и (повтарям - ранени!) ги откарва за разпити в неизвестна посока. Дори случайни минувачи, закачени от парче полицейска пластмасова граната, избягват да ходят в болниците заради тази опасност. Лекарите си измиват ръцете, като предават пациентите на т. нар. правозащитни органи.

Изводът е следният: В Украйна масово се извършват престъпления срещу човечеството, отговорността за които лежи върху сегашната власт. Ако в тази ситуация наистина има някакви екстремисти, то това са представителите на висшето ръководство на страната.

Единственият отговор, който повече от два месеца режимът може да даде на мирните протестиращи, е насилие, при това засилващото се и "комбинирано": атаките на полицейските спецотряди на Майдана се съчетават с индивидуални преследвания на опозиционни активисти и обикновени участници в протестните акции (следене, пребиване, подпалване на коли, къщи, нахлуване в жилища, арести, съдебни процеси на конвейер). Ключовата дума е сплашване. Но понеже то не работи и протестите стават все по-масови, властта предприема все по-сурови репресии.

Днес в телевизионните новини от Киев можете да видите протестиращи с разни видове шлемове и маски на лицата, понякога с дървени палки в ръце. Не вярвайте, че това са някакви "екстремисти", "провокатори" или "десни радикали". И аз, и приятелите ми излизаме на манифестации с подобна екипировка. В този смисъл аз, жена ми, дъщеря ми, приятелите ми - всички сме "екстремисти". Нямаме друг изход - ние защитаваме живота и здравето си и тези на нашите близки. По нас стрелят бойци от полицейските спецотряди, техните снайперисти убиват приятелите ни.

Ние не можем да спрем протестите, защото това би означавало, че сме съгласни да живеем в страна, която прилича на доживотен затвор. Младото поколение украинци, които израснаха и се оформиха в постсъветско време, органично не приема никаква диктатура. Ако диктатурата победи, Европа ще бъде принудена да се съобразява с перспективата да има една Северна Корея на източната си граница и според различни оценки - от 5 до 10 милиона бежанци. Не искам да ви плаша.

Сега на вашите най-трудни за мене въпроси - не знам какво ще стане оттук нататък, също както не знам какво можете да направите за нас. Можете обаче при възможност да разпространявате моето обръщение. Освен това - съчувствайте ни. Мислете за нас. Ние въпреки всичко ще победим, колкото и да издевателстват над нас. Днес без преувеличение украинският народ отстоява със собствената си кръв европейските ценности на свободно и справедливо общество. Много се надявам, че ще оцените това. Нашата революция е революция на младите.
/Със съкращения/

Арни подкрепи украинците

Терминаторът Арнолд Шварценегер подкрепи украинските протести. В кратко видеообръщение в youtube бившият губернатор на Калифорния пожелава на бунтарите "много късмет в мирната борба за демокрация и свобода".
Под публикуваното видео в интернет обаче доминират негативните коментари, че Украйна няма нужда от външна намеса, както и че "изглежда на Арни му е по-лесно да запише кратко послание, отколкото да напише дълго и емоционално протестно писмо до украинското посолство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай