Неделя,

Нова закана! Какво каза Путин на Европа

От: Редактор -
6663
Нова закана! Какво каза Путин на Европа
A
A
A

Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че Москва ще работи за пренасочване на енергийния си износ от Запад в посока на Изток към Азия, докато европейските страни се опитват да намалят зависимостта от руския експорт, добавяйки, че Европа няма да може веднага да се откаже напълно от руския природен газ, въпреки че това може да е възможно в бъдеще, съобщава Ройтерс.

Агенцията напомня, че Русия изгражда по-тесни връзки с Азия и Китай, най-големият потребител на енергия в света, опитвайки се да диверсифицира доставките от традиционните си пазари за доставки в Европа. Западните санкции заради военната инвазия на Москва в Украйна вече засегнаха руския енергиен износ, като усложниха финансирането на сделките и логистиката.

"Удивителното е, че така наречените партньори от "неприятелски" страни признават, че няма да могат да се справят без руски енергийни ресурси, включително без природен газ, например. Сега в Европа няма рационална замяна на руския газ", каза Путин на видеозаседание на правителството, предавано по телевизията, съобщава Ройтерс.

Той също така посочи, че Европа, говорейки за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара.

"Неприятелските страни признават, че не могат без руски енергийни ресурси", отбеляза Путин.

Путин обаче призна, че "най-острият проблем", пред който е изправена руската енергийна индустрия, е "нарушаването на логистиката на експортните доставки", свързано със западните санкции. Той отбеляза, че в момента има смущения в плащанията за петрол и газ, като увери, че Русия "радикално ще увеличи" дела на плащанията в национални валути по отношение на износа.

Руската "специална военна операция" в Украйна предизвика преразглеждане на енергийните приоритети на 27-те държави членки на ЕС, тъй като Брюксел се стреми "да изтръгне" страните от зависимост им от Русия, която доставя около 40% от природния газ в блока.

Путин каза още, че Русия ще трябва да изгради инфраструктура, за да увеличи енергийните си доставки за Азия.

Русия вече започна тръбопроводни доставки на природен газ за Китай в края на 2019 г. след години на усърдни преговори и съгласие за намаляване на цените на горивото, напомня Ройтерс.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички