Нов удар! Никога не правете това в Гърция

Глобите са много солени

Нов удар! Никога не правете това в Гърция | StandartNews.com

Като бяла и цивилизована държава, Гърция има и своите такива закони.

Страната глобява с 1000 евро собствениците на домашни любимци, които се отнасят нехуманно с тях. Това предвиждат законодателни промени, които са в сила в южната ни съседка от тази година. И с които туристите, планиращи да летуват в Гърция заедно с домашния си любимец, е важно да се запознаят, пише "Труд".

Животни се допускат без ограничения само на дивите плажове. На организираните изключение се прави единствено за кучета-водачи или ако концесионерът е решил да допуска животни на ивицата, което трябва да е указано ясно с табела.

Абсолютно забранен е достъпът на кучета на плажове със сертификат "син флаг" от Гръцкото общество за защита на природата. Изключение пак са кучетата-водачи, за които трябва да бъде представено необходимото удостоверение при проверка от властите.

Същите правила важат и за влизане на четириногите водачи в ресторанти, хотели, болници, училища, спортни съоръжения и църкви.

На плажа животното трябва да бъде задължително вързано на каишка. Причината е, че не са малко хората, които се страхуват от присъствието на кучета на плажа, включително и по здравословни и хигиенични причини.

Каишката не е задължителна, когато кучето плува в морето, но това пък е разрешено само, ако във водата няма плажуващи хора.

Стопаните трябва винаги да носят паспорта на своя питомец, който да гарантира, че животното е с поставен чип, ваксинирано и обезпаразитено. Проверки се извършват редовно, а глобата варира между 30 и 150 евро.

На плажа трябва да осигурите място със сянка за домашния си любимец, тъй като има риск от топлинен удар или слънчево изгаряне. И разбира се, трябва да му носите вода.

Ако не се грижите добре за животното, подлежите на глоба, достигаща до 1000 евро. Такава се налага например за осакатяването на животно без медицинска причина, както и за неспазването на изискването за редовен ветеринарен преглед или годишната ваксинация.

Домашният ви любимец може да ви докара финансово наказание и ако нарушава общественото спокойствие или комфорта на други почиващи хора. Глобата е 300 евро.

По време на разходката стопаните имат задължението да приберат отпадъците и изпражненията на животните, в противен случай ще бъдат глобени със 100 евро. Всеки, който разхожда куче, трябва да гарантира, че то не навлиза безконтролно в чужди имоти или в обществени зони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай