Никарагуа строи конкурент на Панамския канал

Никарагуа строи конкурент на Панамския канал | StandartNews.com

Манагуа. Правителството на Никарагуа и компанията, стояща зад плановете за изграждане на нов канал, свързващ Атлантическия и Тихия океан, са се разбрали за маршрута на канала, предадоха световните медии.

Каналът ще се простира на 278 км от Пунта Горда в Карибския басейн, през езерото Никарагуа до устието на река Брито на Тихия океан. През нещо ще могат да преминават съдове с товароподемност до 270 000 тона.

Природозащитниците изразиха загриженост относно плановете за изграждане на канала, който ще си съперничи с Панамския канал.

Никарагуа заяви, че работата по проекта на стойност $40 млрд. ще започне тази година.

Инженери от базираната в Хонг-Конг група заявиха, че каналът ще бъде между 230 и 520 метра широк и 27.6 метра дълбок.

Правителството обяви, че маршрутът е бил спрециално избран, така че да се избегнат области с голямо биологично разнообразие, територии на местното население и други защитени зони.

Но еколозите са загрижени за ефекта, който проектът ще окаже върху езерото Никарагуа, най-голямото езеро в Централна Америка и важен източник на прясна вода.

Комисията, отговарящ за изграждането на канал казаха, че проучвания на околната среда и социалното въздействие ще продължават да се извършват по маршрута и са възможни промени.

Очаква се строителството да започне през декември и да бъде завършено в рамките на пет години. Скептиците посочват, че е отнело на Съединените щати 10 години за изграждането на Панамския канал, който със своите 77км е много по-малък от планирания канал през Никарагуа.

Договорът за строителството е подписан още в края на 2013 г. между Ван Цзин и никарагуанския президент Даниел Ортега. След като построи канала, компанията HKND ще има право на неговото ексклузивно използване в продължение на 100 години.

Властите в Никарагуа се надяват по този начин да измъкнат централноамериканската република от бедността. Опозицията обаче смята, че новият канал много трудно ще замени Панамския - както поради тройно по-голямата си дължина, така и поради по-трудния район за плаване. Освен това те припомнят, че Панамският канал е направен умишлено на едно от най-тесните места в Централна Америка, за да може преминаването му да отнема възможно най-малко време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай