Нежна революция в Саудитска Арабия

Рияд склони дамите да могат да са адвокати, без да ги грози обвинение в проституция

Нежна революция в Саудитска Арабия | StandartNews.com

Да си жена в Арабския свят със сигурност не е лека задача, особено в консервативна Саудитска Арабия. Но както водата бавно и упорито си пробива път, така и дамите в обществото на шейхове постепенно се утвърждават като все по-самостоятелни и значими личности.

През 2009 г. доклад на Световния икономически форум постави кралство Саудитска Арабия на 130 място от общо 134 по равнопоставеност между половете. През последните две години обаче страната е тръгнала по нов път, а именно падане на няколко забрани, свързани с правата на жените. Преди няколко дни Министерството на правосъдието в кралството издаде за първи път лиценз за

практикуване на адвокатската професия

на четири саудитски жени. Този исторически ход позволи на жените да влизат в съдебните зали, като променят статуса си от правни консултанти на адвокати, като дори могат да представляват свои клиенти мъже. Това е огромна крачка напред в развитието на правата на жените в кралството, тъй като ислямският шериат им забранява да се срещат с мъже, които не са част от семейството. В противен случай те могат да бъдат обвинени в проституция.

В Саудитска Арабия едва 15% от работната ръка представляват жени. Доскоро те можеха да работят само като лекари, медицински сестри и учители, но без да имат контакт с противоположния пол. Шериатът изисква да имат такава професия, която да не пречи на ежедневните им домакински задължения. Масовото разбиране в страната е, че основната задача на жените е да бъдат домакини и майки и да напускат дома колкото е възможно по-рядко. С решението те да могат да заемат постове в държавни институции, както и да влязат в съдебната зала, тази закономерност се промени. Въпреки "свободата", която им е дадена, те продължават да се движат с придружители. В Саудитска Арабия всяка жена

трябва да има "пазач", задължително от мъжки пол,

който най-често е неин баща, брат или съпруг. Той има както задължения към жената, така и права над нея. Много често от него зависи дали жената може да сключи брак, или да се разведе, дали може да пътува (ако е под 45 г.), да се образова и дори дали може да си открие банкова сметка, или да се подложи на операция. Преди 2008 г. от настойника зависеше и дали жената може да работи и какво, но това условие вече отпадна и достъпните сфери на работа се увеличават.

Прекаленият контрол и почти безграничните права на придружителите предизвикват множество полемики. Самите саудитци определят придружителя като право на жената. В интервю за в. "Ню Йорк таймс" през 2010 г. Нура Абдулрахман, която е служител в Министерството на образованието на кралството, заявява, че тя самата желае да има настойник, тъй като й се налага да пътува често и с него се чувства по-сигурна. "Той не иска нищо в замяна, иска само да бъде с мен. Западът смята, че ние сме потиснати от мъжете, но винаги забравят любовта. Хората не са запознати с шериата и често имат грешна представа. Ако искате стабилност и сигурност в живота си, и съпруг, който да се грижи за вас, няма да го намерите никъде другаде, освен в исляма."

През 2008 г. няколко саудитски жени откриха и петиция "Моят настойник знае какво е най-добре за мен", която събра над 5000 подписа. Идеята на петицията е да защити статуквото и дори да поиска наказание за активистите, настояващи за "равенство между мъжете и жените" и "смесена среда от мъже и жени".

От друга страна, по-либералните активисти смятат, че това е изключително унизително за жените и, че те са третирани по-скоро като подчинени.

Съществуват случаи, в които представителки на нежния пол са загубили работата или децата си заради решение на техния настойник. Подобен е случаят, когато през 2009 г. баща е забранил на дъщеря си да се омъжи извън племето си, и дори я е пратил в психиатрична клиника за наказание. Много често някои жени са принудени да се подчиняват на настойниците си, за да останат близо до децата си или за да не бъдат наказани по жесток начин. Група активисти против настойничеството дори го сравняват с робство.

Част от задачата на настойника е и да придружава жената, където и да пътува. Повечето от тях твърдят, че се чувстват по-сигурни така, но не и когато стане въпрос за шофиране. Жените в Саудитска Арабия нямат право да управляват автомобил, но това правило често се нарушава в по-отдалечените райони. В кралството не съществува писмена забрана за шофирането на жените, но те могат да го извършват само с лиценз, а той не е даван на жена никога, като на практика това прави сядането им зад волана незаконно. Освен това повечето саудитски религиозни власти са обявили шофирането на жените за напълно забранено, защото това ще накара жените да разкриват лицата си, да излизат по-често от домовете си, а при евентуална катастрофа те ще имат контакт с мъже, които не са техни роднини. Влиятелен духовник в кралството дори смята, че

сядането зад волана уврежда яйчниците

на дамите. Духовникът твърди, че е запознат с медицински изследвания, които показват, че шофирането изтласква таза нагоре и съответно жените по-често може да родят деца с вродени аномалии.

Недоволството от тази неписана забрана расте все повече и през изминалата седмица десетки жени организираха най-голямата до момента демонстрация по улиците на Саудитска Арабия, твърдейки, че те имат право да карат кола, както всички останали жени по света. В една от най-консервативните държави в света, каквато е кралство Саудитска Арабия, демонстративното сядане на жените зад волана е огромен акт на неподчинение. Десетки от протестиращите са публикували свои клипчета онлайн, докато карат кола. Въпреки че реално такъв закон не съществува, саудитските власти предупредиха, че ще арестуват всяка жена, която хванат да шофира, и ако е необходимо, ще използват сила срещу нея.

Манал ал Шариф е била арестувана от религиозната полиция в страната, докато е била зад волана през 2011 г. Пред Си Би Ес Нюз тя сподели, че след ареста е загубила работата си и е станала жертва на насилие и заплахи. "Винаги, когато говорите срещу статуквото, трябва да сте готови да платите цена за това. Лъжи, слухове. Може да загубите работата си. Може да загубите всичко", добавя тя.

Въпреки че някои саудитци искат обществото да се модернизира, все още има много могъщи ислямски духовници, които са против това. "На улицата" позициите също са разединени. "Какво ще стане, ако те спукат гума? Какво ще правят", пита мъж, който е против идеята жените да бъдат шофьори. Но други саудитски мъже показват своята подкрепа към жените, които се осмеляват да управляват сами автомобилите си.

Скептицизмът е всеобщ за евентуална промяна в дълбоко религиозното и патриархално общество на кралство Саудитска Арабия. В него много хора вярват, че ако правата на жените бъдат разширени това ще приближи страната им към западния стил, а традиционните ценности постепенно ще изчезнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай