Неприятности за Борис Джонсън, съкрушителен доклад

Относно "Партигейт"

Неприятности за Борис Джонсън, съкрушителен доклад | StandartNews.com

Бившият премиер Борис Джонсън съзнателно е подвел британския парламент за партитата, състояли се в нарушение на разпоредбите на локдауна по време на коронавирусната пандемия. Това се казва в доклад на парламентарна комисия, която разследва скандала в продължение на една година, предаде Асошиейтед прес.

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините) публикува съкрушителен доклад, в който посочва, че действията на Джонсън, както и реакцията му по отношение на разследващия орган, представляват толкова грубо нарушение на правилата, че се налага той да бъде отстранен от парламента за 90 дни.

Препоръката до голяма степен е чисто символична, защото в петък Джонсън се ядоса и се отказа от депутатското си място, след като бе информиран за заключенията от разследването.

58-годишният политик нарече комисията "пародия на съд, тръгнал на лов за вещици".

Повечето участници от седемчленната комисия са съпартийци на Джонсън, отбелязва АП, пише БТА. Докладът е поредният епизод от скандала, станал известен като "Партигейт". Той избухна, след като британски медии разкриха, че между 2020 и 2021 г. хора от екипа на Джонсън са организирали партита въпреки ограниченията, наложени заради ковид пандемията.

Сега всички депутати Камарата на общините ще обсъдят доклада и ще преценят дали са съгласни с констатациите на комисията и с предложените наказания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай