Нехамер отвърна на Радев. Какво й трябва на България?

Българският президент е на срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел

Нехамер отвърна на Радев. Какво й трябва на България? | StandartNews.com

Канцлерът на Австрия отвърна на призивите на Румен Радев България да бъде включена в Шенген. Българският президент е на срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

"На България ѝ трябва ограда, финансирана с пари от ЕС", заяви Карл Нехамер, предадоха Politico и БГНЕС.

Към момента ЕС традиционно отказва да финансира изграждането на ограда на българската граница.

В отговор българският президент каза, че страната ни е силно ангажирана с охраната на нашата граница. Радев изтъкна, че "трима български гранични полицаи са загинали при охраната на външната граница на ЕС".

Нехамер реагира веднага, като няколко минути по-късно влезе в срещата на върха на лидерите на ЕС и обяви, че на България й трябва ограда.

"Самият български президент заявява, че е необходимо да се укрепи оградата срещу Турция", добави австрийският канцлер.

И двамата подчертаха необходимостта от редовна комуникация. Президентът Радев се обърна към своите европейски колеги с призива: "Не ни оставяйте сами."

След отрицателният вот на Австрия за приемане на страната ни в Шенген, от Виена твърдят че границата на България с Турция е лишена от защита. Австрийското федерално правителство на първо място иска да получи повече пари от ЕС, според "Кронен Цайтунг".

Така Европейската комисия трябва да плаща за операциите в чужбина на националната полиция, които служат за борба с незаконната миграция.

Освен това Комисията следва да оказва все по-голяма подкрепа на държавите по външните граници по отношение на защитата на границите, по-специално с финансови средства за бъдещи инфраструктурни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай