Най-големите банкови обири

Най-големите банкови обири | StandartNews.com

Престъпниците често взимат за заложници семействата на служителите

Само в САЩ, по данни на ФБР, се извършват около 4000 обира на финансови институции на година. Днес много от този тип престъпления не се извършват като по филмите с бандити с чорапи на главата. Някои от тях са изцяло електронни, като хакери пробиват системите, за да откраднат парите, пише profit.bg. Много често полицията хваща нарушителите на закона. Има и късметлии, които се изплъзват от нея. Сайтът класира най-успешните банкови обири в историята.

10. Дънбар, САЩ - 19 милиона долара (1997)

Това е един от най-големите обири в САЩ. Планиран е от вътрешен човек в банката - Алън Пейс. Той го извършва с петима свои приятели. Благодарение на Пейс те успяват да проникнат в сградата, избягвайки камерите. Влизат в столовата и причакват и нападат един по един всички охранители. Натоварват парите на камион U-Haul и изчезват. Полицията веднага разбира, че е дело на "вътрешен човек". Разпитват Пейс, но не успяват да го уличат в нищо. Всички от бандата прикриват богатството си с фалшиви бизнеси и имотни сделки. След време обаче един от тях - Юджийн Хил, допуска грешката да плати на свой съдружник с пачка пари, все още обвита в бандерол на банката. Той я носи в полицията и става ясно, че парите са част от откраднатата партида. Хил първо отрича, но впоследствие признава всичко и издава съучастниците си. И до днес обаче повече от половината от парите не са открити.

9. MAT Warehouse, 30 милиона долара (1983)

Шестима мъже влизат в офис на компанията на 26 ноември 1983-а на летище Хийтроу. Успяват да отмъкнат диаманти, злато и кеш на обща стойност 30 милиона долара. Обирът става с помощта на един от охранителите - Антъни Блек. Първоначалният им план бил да задигнат 3 милиона паунда, но той се променил, когато бандитите намерили три тона злато и диаманти в трезора. За няколкото убийства след този обир се счита, че са станали с цел замаскиране на виновните лица. По-голямата част от участниците в обира са осъдени, но златото така и не е открито.

8. Northern Bank, Англия - 50 милиона долара (2004)

Няколко дни преди Коледа обирджии успяват да влязат в домовете на двама висши служители на банката, като заплашват с оръжия семействата им.
Така принуждават банкерите да отидат на работа и да се държат нормално. Те им съдействат за извършване на обира, тъй като семействата им са държани като заложници в домовете им. Разбойниците така и не са задържани.

7. Banco Central, Форталеца - 69,8 милиона долара (2004)

Това е доста иновативен обир, който е от най-успешните в света. Престъпниците наемат имот в центъра на града и се представят за строителна фирма. Цели три месеца те копаят 78-метров тунел под земята до банката. В него има дори осветление. Изнасят 79,1 милиона долара в петък вечер, а обирът е разкрит чак в понеделник, което им дава време да избягат. Направени са 40 ареста, включително и "мозъкът" на операцията Антонио де Арауйоб, но са открити само 8 милиона долара.

6. Във влака за Шотландия - 74 милиона долара (1963)

През 1963 година банда от 16 души обира влак на Royal Mail, който носи ценни пратки. На 8 август пощенският трен, пътуващ към Шотландия, е спрян чрез фалшифициран сигнал с червен семафор. Машинистите се опитали да докладват по телефона, за да попитат какво става, но кабелите били прерязани. Крадците бързо взимат за заложник единия от машинистите, а втория изхвърлят. Вагонът, където са се превозвали парите, бил отделен и преместен един километър по-надолу, под един мост. Там чакали останалите членове на бандата. Под моста разбойниците разтоварват чувалчетата с пари и ги натоварват на автомобил, с който се измъкват. В самия обир не е било използвано никакво оръжие и единственият акт на насилие бил ударът с юмрук по главата на машиниста, което целяло да го зашемети. Денят на обира бил внимателно планиран. Обикновено пощенският влак пренасял не повече от 300 000 лири, но поради почивните дни в Шотландия сумата точно този ден била по-голяма. Така бандата се сдобива с 2 631 784 лири в употребявани дребни банкноти. Стойността им в днешна валута е над 40 милиона. Обирът бил изключително прецизно планиран и извършен с голяма лекота. И до днес не е ясно защо толкова огромна сума пари е останала без закрила от охранители или полицаи. Пет дни след нападението полицаи отиват във фермата Ледърслейд край Оукли, Бъкингамшър, където на 8 август се укрили бандитите със заграбената плячка. Там, като на филм, били открити отпечатъците на почти всички от бандата върху игра на "Монопол", която те играли с истински пари. Постепенно полицията успяла да залови 13 души от бандата, които били осъдени на по 30 години затвор. След 15 месеца обаче единият от членовете - Рони Бигс - успява да избяга от затвора и да отиде в Австралия. Там започва нов живот, а после се мести в Рио де Жанейро, където се радва на свободата съвсем открито, тъй като не може да бъде екстрадиран в Англия, защото има дете от бразилка. През 2001 г., вече на 71, Бигс се завръща доброволно в Англия и почти веднага бива вкаран в затвора. Той умира през 2013 г. Обирът обаче дава сюжет за много филми.

5. Securitas Depot - 92,5 милиона долара (2006)

Този обир се случва в Кент, Англия. Продължава само няколко часа. Бандити отвличат част от семейството на мениджъра на банката. Той е принуден да отвори трезора. От там престъпниците вземат 92 милиона долара. Рецидивистите обаче са заловени - без един, за който се смята, че живее в чужбина и се радва на своята част от парите.

4. Knightsbridge Security Deposit - 200 милиона долара (1987)

Планът е на италианския плейбой Валерио Вичей. През живота си той е свързван с 50 банкови обира. Акцията звучи просто - нахлуват в банката в работно време, заплашват служителите с автомати. Влизат в трезора и изнасят каквото могат - в случая 200 милиона долара. Вичей се наслаждава на парите си известно време в Южна Африка, но впоследствие е заловен, когато се върнал в Италия, за да си купи Ferrari.

3. British Bank of the Middle East - 210 милиона долара (1976)

Този банков обир продължава една седмица. През 1976 година бандити взривяват една от стените на банката, която тя дели с църква, и влизат в нея. Откраднали са около 50 милиона долара в кеш, злато и бижута, но днес тази сума се равнява на около 210 милиона.

2. Dar El Salam Bank - 282 милиона долара (2007)

Голяма част от детайлите около този обир са мистерия. Има версия, че висше лице от Министерството на вътрешните работи на Ирак е замесено, но няма доказателства. Обирът е тих. Никой нищо не разбира до следващата сутрин, когато служителите идват на работа и намират вратите отворени, трезорите също, а парите липсват. По-късно са заловени извършителите - охранителите на банката.

1. Централната банка на Ирак - 920 милиона долара (2003)

Обирът става в деня, преди САЩ да нанесат въздушен удар над Ирак. Почти един милиард долара изчезват от банката. Тук няма бандити с маски. Банката е обрана с бележка, подписана от Саддам Хюсеин. Неговият син изтегля парите с подпечатано от баща си писмо. Товаренето на финикийските знаци в камиони отнема пет часа. Синът на Саддам по-късно е убит по време на военните действия.

Трилър

Кражбата на диаманти в Антверпен

Наричан от някои "обирът на века", това е една от най-добре замислените и мащабни кражби в историята. На 16 ноември 2003 г. крадци проникват в Антверпен, диамантения център на Белгия, и успяват да изпразнят 123 депозитни кутии от общо 189 или диаманти на стойност над 100 милиона евро. Обирът е замислян с години и крадците са били поне четирима. Дори до днес не е ясно как точно е извършена престъпната акция. Знае се само, че мозъкът зад операцията - Леонардо Нотарбартало, е наел офиси в сградата 3 години по-рано. Той самият се представял за търговец на диаманти от Италия и дори извършвал сделки с диаманти, така че никой да не го заподозре. На 16 февруари Леонардо и колегите му залепят ленти на камерите, за да не бъдат видени. След това, незнайно как, успяват да влязат в трезора и да отмъкнат диамантите. Трезорът е бил с 10 нива на защита, всякакви детектори и датчици за движение, магнитно поле, доплеров радар и ключалка със 100 милиона възможни комбинации, пише security.bg.

Посягат на "Златните рога" в Дания

Понякога кражбите имат други измерения. Те нанасят щети на нещо, което е по-ценно от някакви хартийки - на национални съкровища и важни исторически паметници. "Златните рога" на Дания са изработени от листа чисто злато и датират от началото на V век. Смятат се за едни от най-важните артефакти, оставени от викингите. Двата рога са намерени през 1639 г. и 1734 г. само на 15 метра един от друг. За тях са писани поеми и се смятат за едни от най-важните находки в района. За съжаление, рогата биват откраднати за първи път през 1802 г. от изпадналия в дългове ювелир Нилс Хайденрайх. Той, без да се интересува от историческата им стойност, погубва завинаги оригиналните рога, като ги претопява и после изготвя от тях бижута и фалшиви монети, с които да плати дълговете си. Отливките на рогата също биват откраднати и на реставраторите се налага да ги създадат от неясни чертежи от ХVII и ХVIII век. Въпреки всичко, излагат копията в Националния музей на Дания в Копенхаген, където отново биват откраднати през 1993 г. Полицията ги намира, но през 2007 г. злополучните предмети са откраднати за трети път. Рогата отново са възстановени, но докога ли.

Хакерската атака 2012-2013

Докато преди 50 години е било достатъчно да спреш с червено фенерче пътуващ влак, за да отмъкнеш 40 милиона, днес това е почти невъзможно. Но пък има "актуални" средства. Хакерска атака през 2012-2013-а е от най-нагледните примери защо киберсигурността е толкова важна. През май миналата година американските власти успяха да обвинят седем хакери, които са успели, седейки пред компютрите си вкъщи, да отмъкнат общо 45 милиона долара. Кражбата става с две последователни атаки - първата на 21 декември 2012 г., а втората - на 19 февруари 2013 г. Всяка от тях продължава по няколко часа. Първия път хакерите са успели да отмъкнат от банкови сметки по света "пробно" 5 милиона долара, а втория - 40 милиона. Акцията е мащабна и става с помощта на хора от целия свят. Те откраднали данни за дебитни карти, след което увеличили лимита за еднократно теглене на пари. После хакерите направили фалшиви карти с истинската информация, открадната от тях, и изтеглили парите от банкомати - от 27 страни в целия свят. Междувременно организаторът на цялата акция бива открит мъртъв в Доминиканската република през април миналата година. Смъртта му е настъпила при неизяснени обстоятелства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай