Вторник,

НАТО отряза Русия

От: Failed to load user -
A
A
A

Брюксел. НАТО прекратява всякакво гражданско и военно сътрудничество с Русия, решиха външните министри на страните – членки на Алианса. В становището им присъединяването на Крим е определено като „нелегално".

Генералният секретар Андерс Фог Расмусен обяви, че анексията на Крим е най-сериозната заплаха за европейската сигурност за последните десетилетия.

„Посланието на НАТО е ясно: Алиансът стои зад съюзниците, стои зад Украйна и стои зад разработената през последните десетилетия международната правна система", каза Расмусен.

Затова е прекратена комуникацията с руската страна в различните съвместни комисии. Ще продължи единствено диалогът в рамките на Съвета НАТО – Руси, но на ниво посланици. Целта е „да продължи обмяната на гледни точки". Отношенията могат да бъдат преразгледани едва на следващото заседание през юни.

Обмисля се и създаването на постоянни военни бази в балтийските страни, за защита на страните – членки от Източна Европа.

В последните дни Москва стационира десетки хиляди войници по границата с Украйна, което предизвика безпокойство както в Киев, така и в западните страни. В НАТО има притеснения, че следващата цел на Русия ще бъдат Молдова и Приднестровието.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички