НАСА праща сонда на Слънцето

Досега само два апарата са достигали до хелиосферата на нашата звезда

НАСА праща сонда на Слънцето | StandartNews.com

Изследване, финансирано от НАСА, подготвя изстрелването на сонда, която да изследва хелиосферата - тази защитна обвивка, която спуска нашето небесно светило над Слънчевата система. На следващ етап апаратът ще проучи междузвездното пространство, което се разпростира отвъд хелиосферата.

"Нашата сонда ще проникне в местното междузвездно пространство, което досега е било непроучено и никой космически апарат не е бил там", заяви Елена Проворникова от университета Джонс Хопкинс, в който се провежда изследването.  Споменатата зона се разпростира значително отвъд хелиосферата, защитния слой от частици и магнитни полета, генерирани от Слънцето. В него се разбиват високоенергийните частици от лъчите, идващи от космоса.

Досега защитният слой е бил преодоляван само от две сонди - "Вояджър 1" и "Вояджър 2" през 2011 и 2018 година. Новата, проектирана от НАСА, ще отиде много по-далеч от тях и ще бъде оборудвана с най-съвременни научни уреди. Апаратът ще бъде изстрелян към 2030 година и той ще се движи с над 130 хиляди километра в час, предаде БТА.

Сондата е два пъти по-голяма от тази на "Вояджър 1" и ще достигне границата на хелиосферата след 16 години, преди да проникне в междузвездното пространство на 150 милиарда километра от Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай