Напук: Иран вдига нивото на обогатяване на уран

Иран ще продължи да се отказва от още свои задължения по сделката за урана

Напук: Иран вдига нивото на обогатяване на уран | StandartNews.com

Техеран обяви, че от днес в рамките на часове ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени от ядрената сделка, предаде Ройтерс. Това заяви иранският заместник външен министър Абас Аракчи, който е и главен преговарящ за иранската ядрена програма.

Той отбеляза, че европейците са се провалили в ангажимента си към международния Съвместен всеобхватен план за действие, който ограничи ядрената програма на Иран през 2015 г.

„Техеран даде достатъчно време на дипломацията и прекратяване на ангажименти по сделката не е нарушение на пакта“, подчерта Аракчи.

Иран ще продължи да се отказва от още свои задължения по сделката на всеки 60 дни.

В отговор на икономическите санкции от Съединените щати миналата седмица Техеран увеличи запасите си от нискообогатен уран над допустимите 300 килограма.

Европейските страни, подписали споразумението от 2015 г., все още не са предложили на Иран начин да избегне икономическите санкции, наложени от американския президент Доналд Тръмп.

В разговор с френския си колега Еманюел Макрон вчера иранският президент Хасан Рохани заяви, че е готов да спаси ядреното споразумение и да поднови преговорите, включително със САЩ. Предварително условие за това обаче е отмяната на всички санкции, подчерта той.

Вашингтон отхвърля подобен вариант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай