Напрежение! Турски подводници влязоха в Гърция

Гръцките военно-въздушни сили биха тревога

Напрежение! Турски подводници влязоха в Гърция | StandartNews.com

 

Турска подводница влезе в гръцките териториални води и се приближава към нос Сунион, където е разположен храмът на Посейдон. Той се намира на около 70 км от Атина, съобщава ArmyVoice.

Подводницата била тип 209 и е засечена от гръцки хеликоптер. Открита е от фрегатата Salamis, която е плавала на запад от остров Родос.

Медията добавя, че е забелязана и друга подводница близо до другото знаково място на Гърция - остров Карпатос. Според легендата там е роден Прометей.

В гръцките военновъздушни сили е обявена тревога. Хеликоптери претърсват Егейско море с помощта на антиподводни локатори.

Напрежението между Гърция и Турция ескалира от 7 август, когато президентът Реджеп Ердоган заяви, че Атина не се е придържала към споразумението с Анкара и не спира операциите в източното Средиземноморие. На 11 август турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната ще започне сондиране на шелфа в края на август, въпреки протестите на Гърция. На 13 август Франция обявява, че ще изпрати войски в региона, за да защити Гърция.

Обострянето на ситуацията в региона започна в началото на юни, когато турското правителство реши да "защити интересите на държавата" върху континенталния шелф на Кипър. Гръцко-турските споровете там са от 1974 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай