Надрусан капитан издавил бежанците

Надрусан капитан издавил бежанците | StandartNews.com

Трафикант заработил 72 млн. паунда само за 2 г.

Тунизийският капитан Мохамед Али Малек разбил бежанския "Титаник" пиян и надрусан. Това разказаха оцелели в ада на Средиземно море пред британския в. "Дейли Мейл". Арестуваният 27-годишен капитан пушил хашиш и се наливал с вино, разкриват очевидците. "Караше като луд! С едната ръка държеше бутилката, с другата руля, като пушеше, пиеше и се смееше едновременно... И двамата капитани бяха ужасни, побъркани!", разказва 20-годишният Ибрахим от Еритрея, който е загубил двамата си братя край Лампедуза. Пред в. "La Sicilia" той описва на дълго и широко на какъв тормоз са били подложени бегълците. "Другият капитан, сириецът, ни удряше

риташе предимно тези, които се оплакваха

от условията по време на пътуването, като се присмиваше непрекъснато", твърди Ибрахим. Фелдшерът Енрико Витиело, който работи за италианската брегова охрана, пък разкрива, че при спасителната акция Малек и помощникът му от Сирия - 26-годишният Махмуд Бикит, видимо се отвращавали от давещите се африканци. "Един чернокож сложи ръката си на рамото на тунизиеца, който веднага го отблъсна пренебрежително", спомня си Енрико.
След невижданата трагедия в Средиземно море италианската полиция е вдигната на крак с мисията да лови трафиканти. Експерти изчисляват, че каналджиите печелят милиони, откакто Арабската пролет подгони хиляди бегълци към Европа. Само за последните 2 г. например трафикантът Ермиас Гермай е спечелил 72 млн. паунда. Прокурор Маурицио Скалия твърди, че сумите, които мигрантите плащат, за да стигнат Стария континент, са между $4000 и $5000. Каналджиите

вземат още $1500 "допълнителна такса"

за да превозят клетниците от брега до даден град в Италия. Само вчера повече 600 души, търсещи убежище, достигнаха бреговете на Ботуша. Италианските военноморски сили заявиха, че 446 имигранти, спасени на около 150 км югоизточно от бреговете на Калабрия, са слезли в Аугуста, Сицилия. Други 112, които бреговата охрана е взела преди два дни от потъващ кораб на около 90 км североизточно от Триполи, са стигнали все пак до бреговете на Лампедуза.

Утре лидерите на ЕС се събират в Брюксел, за да умуват как да предотвратят нови трагедии и да се справят с бежанската вълна. Очаква се въпросът за миграцията през Средиземно море да бъде обсъдена и на среща между Европейската комисия и висши представители на Африканския съюз.

ООН: Богатите страни да подслонят 1 млн. сирийци

Ренци "за" нови лагери в Нигер и Судан

Богатите държави да се споразумеят и да изготвят цялостен план, за да приемат 1 млн. бежанци от Сирия през следващите 5 г. По този начин ще се спрат сериите трагични корабокрушения в Средиземно море, смята Франсоа Крепо, специален докладчик на ООН за правата на имигрантите, цитиран от британския в. "Гардиън". Той твърди, че планът може да бъде удължен до 7 г. или разширен, за да включи и други националности, включително еритрейци. "Знаем, че голям брой сирийци ще напуснат страната и ако не предоставим официален механизъм, те ще прибягват до трафиканти. Бездействието на Европа всъщност създава пазар за каналджиите", твърди Крепо, който е и професор по право в университета "МакГил" в Монреал, Канада.

Междувременно италианският премиер Матео Ренци се обяви за изграждане на бежански лагери в Нигер, Судан и на други места в Африка с помощта на ООН, предаде АП. Ренци заяви пред парламента преди срещата на върха на ЕС, че италианската "благородна, великодушна реакция сама по себе си не е достатъчна". Според него широкообхватна, дългосрочна стратегия на ЕС, с разрастване на морските патрули и засилено присъствие в южната част на Либия, би помогнала в борбата с трафика на хора.

Имигрант от Гамбия: Лодките от Либия са претъпкани и опасни

ЕС предложи мерки за справяне с мигрантската криза в Средиземно море, която взе стотици животи само за последните няколко дни. Пред Би Би Си африканският имигрант Нфаламин Гасама разказва за дългото си пътуване от Гамбия, през Либия до Европа и как се опитва да разубеди други да не предприемат тази рискована авантюра.


След няколко опита, миналия ноември успях да се прехвърля от Либия в Сицилия. Аз съм от Гамбия и откакто напуснах дома си през 2009 г. се опитвах да стигна Европа. Преминах през Сенегал, Мали и се озовах в Либия, като по пътя работех, когато успявах да си намеря работа, за да спестя пари за пътуването. Товарех камиони и вършех всичко друго, каквото ми попадне. Когато пристигнах в Либия, стана много тежко. Трудно се хващах на работа там. Освен това бях арестуван три пъти и изпращан в 5 различни затвора. За да изляза от тях, всеки път ми се налагаше да си плащам. Трябваше също така да платя на различни хора, за да се опитам да се кача на някоя от лодките за Италия. Хората, които ги управляват, взимат парите на всички и после товарят прекалено много народ.

Първият път, в който се опитах да стигна Италия на една от тези лодки, се провали. Изкарахме два дни в морето и трябваше да се върнем. След като познат ми помогна да събера пари, успях да се кача на друга лодка срещу такса от $870. На нея бяхме прекалено много хора, не се чувствахме сигурни. След доста трудно пътуване през Средиземно море успях да се добера до Сицилия. От там стигнах до Милано.

Тук не е лесно, заради постоянното дразнене от страна на местните, но съм изключително щастлив, че се прехвърлих в Европа. Успях да създам група във Фейсбук, за да се опитам да разкажа на хората, които искат да предприемат пътуването от Либия до Европа, колко трудно е това. Досега съм говорил с много хора. Опитвам се да им кажа, да не се опитват от там. Знам, че ситуацията за тях е отчайваща, но опасностите в Либия са много големи. Има хора, които ще се опитат да те ограбят и да ти вземат парите, само за да те качат на лодка, която е претоварена и несигурна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай