НА ЖИВО: Светът отдава почит на Мандела

НА ЖИВО: Светът отдава почит на Мандела  | StandartNews.com

Претория. Днес нацията на Република Южна Африка и светът се прощават с най великия син на Африка и най-харизматичния политик на нашето време, носителя на Нобелова награда за мир Нелсън Ролихлахва Мандела.

Възпоменателната церемония започна в 11,30 часа българско време и можете да я проследите на живо в канала на Youtube. 

Президентът на САЩ Барак Обама, един от около стотината държавни и правителствени ръководители, които присъстват на възпоменателната служба, пристигна в Република Южна Африка. На стадиона са експрезидентите Джордж Буш и Бил Клинтън. Там са генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, Раул Кастро, Дилма Русеф, Франсоа Оланд и предшественикът му Никола Саркози.

Обама произнесе 20-минутна реч по време на церемонията в памет на Мандела, който почина на 95-годишна възраст в четвъртък. Барак Обама се ръкува с кубинския лидер Раул Кастро, брат на Фидел Кастро. Това е безпрецедентен жест между лидери на двете страни, които са в конфликт от половин век, предаде Ройтерс.

Обама окачестви Нелсън Мандела като "великан на справедливостта", но отбеляза, че много лидери по света са изразявали солидарност с неговата борба за свобода, без обаче да толерират прояви на несъгласие от собствения си народ, предаде Ройтерс.

Дори след смъртта Нелсън Мандела успя да обедини инакомислещи лидери, подчерта генералният секретар на ООН на церемонията в памет на световния герой на помирението, предаде Франс прес. Мандела ненавиждаше омразата, припомни Бан Ки-мун.

"Той ми показа могъщата сила на прошката и умението си да обединява хората". И днес го направи отново, допълни Бан. "Погледнете този стадион - виждаме държавни ръководители, които изповядват различни мнения и хора от всички социални класи. Всички са тук заедно", заяви генералният секретар. "Нелсън Мандела ни показа пътя със сърце, по-голямо от този стадион и заразителна усмивка, която огря света", допълни Бан.

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума бе посрещнат с освирквания при появата си на възпоменателната церемония. Зума е критикуван заради това, че е направил ремонт на дома си, струвал милиони долари.

Мадиба, както народът му нарича Мандела, в 95-годишния си житейски път измина дистанцията от политически противник на апартейда и затворник за 27 години до президент обединител на бялото малцинство и чернокожото мнозинство на най-мощната икономически и най-влиятелната политически държава на африканския континент. На може би най-голямото в света погребение на политически лидер в Йоханесбург се съберат над 90 държавни и правителствени ръководители, представители на най-големите световни и обществени организации и милиони южноафриканци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай