На този ден: Пада Берлинската стена - символ на Студената война

На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от ГДР

На този ден: Пада Берлинската стена - символ на Студената война | StandartNews.com

На 9 ноември 1989 година е разрушена Берлинската стена и се слага началото на обединението на европейските страни.

Падането на Берлинската стена в снимки: Как се промени Европа - Bulletin.BG

Берлинската стена служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града.

Берлинска стена – УикипедияТя става един от най-известните символи на Студената война.

Построяване на Берлинската стена

След Втората световна война Берлин е поделен между страните победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на 4 окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ. На 13 август 1961 г., в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушение на следвоенното споразумение на страните победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове - 3,6 на 1,5 метра - със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад.

Преди 30 г. падна Берлинската стена, взела стотици жертви (архивни снимки и  видео) | Днес.dir.bg

Най-известните случаи са: масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра; полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.

Падане на Берлинската стена

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданството.

Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее и на Бернауер Щрасе.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай