Мотор бомба уби 16 души в Банкок (ОБЗОР)

Мотор бомба уби 16 души в Банкок (ОБЗОР) | StandartNews.com

Взривовете избухнаха близо до храм и търговски център

Най-малко 16 души бяха убити и 80 ранени при взрив на две бомби в центъра на тайландската столица Банкок, предаде АФП. Според агенция Ройтерс жертвите са 27.

Сред загиналите са поне трима чужденци, между тях китаец и филипинец. Повечето от 80-те ранени са туристи от Китай и Тайван. Взривът станал привечер местно време близо до посещаван от туристите храм и търговски център. Журналисти и очевидци разказват, че са видели части от трупове в района на хиндуисткия храм Ераван, намиращ се в центъра на Банкок, сред огромни молове и небостъргачи. Взривът е отекнал и близо до кръстовището Раджапрасонг - бизнес район, посещаван от много туристи и от местни жители. Заместник-началникът на полицията на Тайланд Аек Ангсананод заяви пред Ройтерс, че първоначалният анализ показва, че взривът може би е бил причинен от мотоциклет бомба.

По данни на в. "Банкок пост" обаче нападението е било извършено с две бомби. Първата била поставена на стълбите до хиндуисткия храм Ераван. Втората била прикрепена към мотоциклет, като при нейното детониране експлодирали и два таксиметрови автомобила. Тайландското министерство на отбраната предположи, че мишена на атаката са били чужденци. По-късно от пристигналите на място сапьори в района били обезвредени и две неизбухнали при атентата бомби. Министърът на отбраната Правит Вонгсувон посочи, цитиран от Ройтерс, че извършителите искат да разрушат икономиката и туризма на страната. Тайландските власти смятат, че експлозиите целят да дестабилизират управляващата хунта, дошла на власт през май миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай