Москва блокира критични към Путин сайтове

Москва блокира критични към Путин сайтове | StandartNews.com

Москва. Москва е блокирала достъпа до четири интернет страници, управлявани от опоненти и критици на президента Владимир Путин, предаде Би Би Си.

Блогът на Алексей Навални, два новинарски сайта и сайт на Гари Каспаров бяха блокирани по заповед на главния прокурур на Русия.

Главният прокурор е наредил на руски интернет доставчици да блокират блога на Навални, интернет-вестника на Каспаров и два медийни сайта - grani.ru и ej.ru. Премахването на сайтовете е само последният от серия ходове, насочени против ограничаването на интернет, който в Кремъл се разглежда като заплаха за властта.

Пред "Ехо Москвы" редакторът на ej.ru Александър Риклин определи блокирането на сайтовете като "чудовищно" и "грубо нарушение на всички принципи на свободното слово". Той няма представа защо достъпът до сайта е прекратен.

Прекратяването на достъпа до сайтовете се разглежда от анализаторите като опит за засилване на контрола над руското обещество по време на сблъсъка със САЩ и ЕС за съдбата на Украйна.

Два дни след като независимият новинарски сайт lenta.ru публикува статия от украински крайнодесен лидер, неговият редактор беше уволнен.

"Това е поредното политическо решение чиято цел е да се разчисти медийното пространство", коменитра в Twitter говорителят на Навални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай