Мощна закана от Ердоган, престъпници треперят

Турският президент говори по време на посещение в района, засегнат от трусовете

Мощна закана от Ердоган, престъпници треперят | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че правителството ще предприеме мерки срещу лицата, които са замесени в мародерство и други престъпления в окръзите, засегнати от разрушителните земетресения от началото на седмицата в Южна Турция, предаде Ройтерс.

Турският президент говори по време на посещение в района, засегнат от трусовете с магнитуд до 7,7, станали в понеделник, 6 февруари.

„Ние обявихме извънредно положение“, напомни Ердоган и допълни, че това означава, че "отсега нататък хората, които участват в мародерства и отвличания, трябва да знаят, че ръцете на държавата ще ги стигнат".

Ройтерс отбелязва, че още вчера Ердоган говори за случаи на мародерство, но към момента не става ясно какви случаи визира.

Въпросът със сигурността в района, засегнат от земетресенията, попадна във фокуса на внимание, след като австрийската армия прекрати временно спасителните операции поради „нараснали затруднения в сферата на сигурността“, по думите на говорител на въоръжените сили.

Ердоган каза още, че стотици хиляди сгради в Южна Турция са станали необитаеми и обеща властите да предприемат стъпки за възстановяване на разрушените градове в рамките на седмици.

„Ние планираме да изградим отново стотици хиляди сгради. Ще предприемем конкретни стъпки в рамките на няколко седмици“, посочи турският президент.

Той съобщи също, че жертвите на земетресенията в Турция са нараснали до над 21 хил. души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай