Мохамед е предпочитано име във Великобритания

Все повече новородени момчета на Албиона получават арабски имена, сред които Мохамед е на първо място

Мохамед е предпочитано име във Великобритания | StandartNews.com

Пророкът измести Хари, Чарли и Джеймс, при момичетата Нур също е във възход

Според данните за отиващата си 2014 г. най-популярното сред новородените момчета в Обединеното кралство име е Мохамед. Това съобщи британската компания "Бейбисентър" (BabyCentre), която редовно публикува съответната статистика. По-рано името Мохамед се смяташе за най-популярно в Лондон, но вече успя да излезе на водещи позиции за цялата страна. Според официалните данни от 2009 г. за имена на новородени името Мохамед отново бе най-предпочитаното от британците. За същата година 7549 деца са кръстени на ислямския пророк.

Мохамед е изписано по повече от 12 различни начина. Официалното изписване на латински е Mohammed, но има и различни вариации, сред които Muhammad, Mohammad, Muhammed, Mohamed, Mahamed и Mohmmed.

В традиционния списък на първите сто на "Бейбисентър" в сравнение с миналата година името успя да преодолее 27 позиции, изпреварвайки дори така популярните за Великобритания имена като Джек, Хари, Чарли и Джеймс, които са в първата десетка.

Както съобщава служителката в компанията Сара Редшоу, тенденцията отразява "растящото културно многообразие" на Обединеното кралство.

"С всяка година все по-голям брой новородени в нашата страна получават арабски имена", съобщава главният редактор на сайта на "Бейбисентър".

Статистиката е валидна както за момчетата, които все по-често се наричат Омар, Али или Ибрахим, така и за момичетата.
За първи път в британския "топ 100" влиза и широко разпространеното в арабските страни женско име Нур. С 59 пункта - до 35-то място - се качи и Мариам.

Но засега при момичетата няма конкуренция на традиционните за кралството, най-популярни от които за 2014 г. са София, Емили, Лили, посочва Vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай