Четвъртък,

Мицотакис се похвали как Гърция ще изпревари България

От: Рачо Рачев -
6348
Мицотакис се похвали как Гърция ще изпревари България
A
A
A

Гърция е напълно гарантирана енергийно, а доставките на газ ще се извършват по такъв начин, че да не се нарушават санкциите на ЕС срещу Русия, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в петък след заседание на правителството, предаде БТА.

Той подчерта, че Гърция бързо и методично се превръща в енергиен център на региона. Репликата дойде само два дни, след като вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обяви, че България ще стане регионален координационен център за газопреносната и електрическата инфраструктура за Югоизточна Европа.

Мицотакис съобщи, че скоро ще бъде обявена нова национална програма за подпомагане, за да се противодейства на скока на цените на енергията. Премиерът засегна по-специално въпроса за "внесения" скок на цените, който, по думите му, притиска домакинствата и бизнеса, като отбеляза, че новата национална програма за подкрепа ще бъде обявена скоро.

Премиерът подчерта, че подпомагането на доходите е ключов приоритет, и се позова на увеличението на минималната работна заплата от понеделник, с което се отправя посланието, че "държавата застава на страната на нашите граждани с ниски заплати" като "справедлив начин за разпределяне на дивидента от растежа между всички наши съграждани".

Признавайки, че мерките не покриват всички увеличения, той подчерта, че на национално равнище обаче Гърция "изгражда собствени укрепления". Както по-конкретно посочи той, "ние чувстваме, опитваме се, действаме: това са три глагола, които трябва да доминират в ежедневието ни".

"Ето защо приключвам тази кратка справка за актуалните събития с уверението, че правителството ще подкрепя всеки гражданин толкова дълго, колкото е необходимо. Без никога да крием препятствията на времето, винаги говорейки на езика на истината и правейки всичко възможно да подкрепяме обществото", подчерта той.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички