Министър на Берлускони бе арестуван за връзки с мафията

Министър на Берлускони бе арестуван за връзки с мафията | StandartNews.com

Неапол. Италианската полиция арестува бивш член на правителството на Силвио Берлускони, обвинявайки го във връзки с мафията с цел да предмахне конкуренцията срещу бизнеса на семейството си близо до Неапол, предаде Ройтерс.

Никола Косентино, висш служител в Министерство на икономиката на Италия в периода между 2008 г. и 2010 г. и председател на партията в Берлускони в региона на Неапол беше арестуван заедно с 12 други лица по обвинения в изнудване и нелоялна конкуренция.

Прокуратурата на Неапол заяви, че Косентино и неговите братя Джовани и Антонио са изградили "престъпна мрежа", която да контролира разпространението на бензин в Неапол заедно с двама от братята на боса на мафията Антони Загариа. Косентино е ползвал политическото си влияние в местната власт, за да улесни семейния си бизнес и да създаде пречки пред конкуренцията, докато мафията е заплашвала и изнудвала всички разпространители на петролни продукти, които не са собственост на фирмата на Косентино.

Косентино е имал "здрава връзка, основана на взаимен интерес" с членове на местната мафия, известна като "кланът Касалези".

Сред арестуваните са и служители на "Кувейт Петролиум Интърнешънъл", която рафинира и разпространява петрол от името на Кувейт. Те са обвинени в предпочитания към фирмата на Косентино. Фирмата от своя страна отрече да има каквато и да било информация за такива практики.

Косентино е арестуван по обвинения във връзки с организирана престъпност за втори път. След като загуби депутатския си имунитет през 2013 г. той беше поставен под домашен арест, а по-късно беше освободен. Делото продължава, а Косентино отрича обвиненията.

Италианската мафия винаги е търсила връзки с бизнеса и политическите партии. Бившият премиер Джулио Андреоти беше оправдан по обвиненията във връзки с мафията, но по-късно се установи, че преди 1980 г. е бил в близки отношения с един от лидерите на сицилианската мафия. Самият Берлускони е бил разследван за връзки с организираната престъпност, но никога не е изправян пред съда по такива обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай