Меркел одобри съд на комик заради Ердоган

Меркел одобри съд на комик заради Ердоган | StandartNews.com

Ангела Меркел одобри днес искане на турската страна да бъде съден германският телевизионен комик Ян Бьомерман. Мъжът ще е обект на наказателно преследване заради сурова сатирична поема, посветена на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството ще даде своето разрешение за това дело", каза Меркел пред репортери и добави, че съдът ще се произнесе относно това дали сатирикът е виновен или не, съобщава Фокус. 

Канцлерът уточни обаче, че от 2018 г. Германия ще премахне рядко прилагания раздел 103 от Наказателния кодекс - обида на органи или представители на чужди държави, по който комикът Ян Бьомерман е обвинен.

Преди броени дни официалният представител на федералното правителство Щефен Зайберт съобщи за телефонен разговор на канцлера Меркел с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Те обсъдили предизвикалото шумен скандал стихотворение на сатирика Ян Бьомерман от телевизионния канал ZDF за турския президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите на Зайберт, Меркел подчертала, че в Германия господства свободата на словото. Що се отнася конкретно до този текст, тя се се съгласила с турския премиер, че той е бил умишлено унизителен, припомнят медиите. 

Турският посланик в Германия изрази в Министерството на външните работи на държават устен протест срещу сатиричната поема и поиска углавно преследване на Бьомерман. 

В предаване, излъчено на 31 март, Бьомерман рецитира поема за Ердоган, която съдържа груби сексуални нападки и обвинения, че Ердоган е репресирал и малтретирал малцинствата на кюрдите и християните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай