Голям медиен скандал във Франция. Вестник отказа да се печати

В неделя френското правителство за пръв път се намеси във връзка със ситуацията

Голям медиен скандал във Франция. Вестник отказа да се печати | StandartNews.com

Един от водещите френски вестници „Журнал дю диманш“ не излезе тази неделя след като служителите му стачкуваха в знак на протест срещу назначаването на нов главен редактор, който е работил за крайнодясно списание, предаде Ройтерс.

Собственикът на вестника, френската медийна група Лагардер“, назначи в петък Жофроа Льожьон за нов главен редактор на мястото на Жером Бегле, който сега работи в „Пари мач“.

Льожьон е бивш главен редактор на списание „Вальор актуел“, което предизвика полемика с антиимигрантски корици и беше глобено за обида на расистка основа през 2022 г.

Този ход идва само две седмици, след като Европейската комисия даде условна зелена светлина за придобиването на "Лагардер" от „Вивенди“ - медиен конгломерат, контролиран от френския милиардер Венсан Болоре.

Компанията вече притежава новинарския канал Си Нюз, който води консервативен курс, откакто Болоре пое контрола. Коментарите на някои от водещите на токшоута на канала, насочени срещу имиграцията и твърдостта на закона и реда, редовно разпалват социалните медии, като предизвикват сравнения с американския канал Фокс Нюз.

В неделя френското правителство за пръв път се намеси във връзка със ситуацията.

"Разбирам опасенията на редакцията. От правна гледна точка "Журнал дю диманш" може да се превърне в каквото си поиска, стига да спазва закона. Но що се отнася до ценностите на нашата република, как човек да не бъде разтревожен?" написа в Туитър френската министърка на културата Рима Абдул Малак.

Ръководителят на международната организация за наблюдение на медиите "Репортери без граници" осъди това, което според него е брутален метод за утвърждаване на контрола на акционерите върху редакцията, който противоречи на основните правила на журналистиката.

Арно Лагардер каза в изявление, че Жофроа Льожьон е "нешлифован журналистически талант", който той не може да пропусне. От „Вивенди“ не бяха открити веднага за коментар. Льожьон каза, че за него е чест да ръководи престижно неделно френско издание. Редакционният екип на изданието обаче казва в изявление, че е поразено от номинацията на Льожьон. "Под ръководството на Жофроа Льожьон "Вальор актюел" разпространяваше реч на омразата и фалшиви новини. Отказваме нашето издание да следва този път", се казва в изявлението на редакцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай