Майданът пристрастява като дрога

Ние ще изтърпим Янукович, но той нас - едва ли, казва Адрий Рожен

Майданът пристрастява като дрога | StandartNews.com

Иван Филчев, наш пратеник

Киев/София. Ако се чудите защо протестите в Украйна са толкова многобройни, то спомнете си времето, когато визите спъваха всеки мерак за ходене в чужбина.

В Украйна понятието "свободно движение на хора" се свежда единствено до пътуване на нейната иначе не малка територия. Украинците се нуждаят от визи дори за Туркменистан, а държавите, които отварят врати без условия, са Куба, Панама, част от бившите съветски републики и някои азиатски страни. Така, осъзнавайки, че са притиснати от границите на собствената си държава, украинците са наясно, че бъдещето им зависи изцяло от собствените им действия.
- -----
Макар че центърът на Киев е блокиран, барикадите не спират живота в украинската столица. "Градът следва своя делник. Студентите в Киевския университет са в сесия. На 29 януари беше последният изпит в нашата специалност", казва Олена Чмир, която преподава българистика. "Както виждате, работя. Няма нищо страшно в това хората да искат нормален живот", добавя продавачката в магазин за сувенири, намиращ се в епицентъра на протеста.

Главната киевска улица "Хрещатик" е напълно блокирана. Палатки на протестиращи има по цялата й дължина от 1,3 км, която свързва "Европейския" с "Бесарабския" площад, пресичайки пл. "Независимост". Барикади са издигнати и на ул. "Грушевский", която води до парламента

като там е най-горещо и опасно

Зад барикадите пазят ред милиционери, а зад тях са "колегите" им от "Беркут". Сблъсъците между протестиращите и силите на реда са именно там. Недоволни от сегашната власт има и в други части на центъра, но тяхната цел е да бъдат видими, а не да бъдат пречка.

Майданът всъщност е площад "Независимост", превърнат в град със свой ритъм на живот и организация. На входа му има охрана, на няколко места пък - информационни центрове. Пресцентър помага на чуждестранните журналисти. Медицински пунктове се грижат за пострадалите, готви се в полеви кухни, в определени палатки се раздават допълнителни топли дрехи. Химически тоалетни има във всички краища. Чисти се, ледът се кърти, а дървата за огрева се подреждат до палатките.

"100% от хората на Майдана са доброволци. Постоянните му обитатели в палатките не са от Киев и затова спят тук. Киевчани идват преди или след работа", разказва 31-годишният Андрий Рожен. Първоначално хората се събирали между 8 и 11 вечерта, но след побоите и тоталния отказ на властта да им обърне внимание, живот на Майдана кипи денонощно

Певци, оратори, опозиционери, свещеници

и обикновени хора се редуват на сцената. Вървят документални филми, а повече за събитията издават инфоцентровете. "В свободното си време ходя на площада. А в телевизията веднага се разбира кой е бил там заради пушека, пропил дрехите му", споделя Олга Войтович от "Канал 5". "Това е нещо като дрога, пристрастяване. Като отидеш един ден на "Независимост", имаш желание да го изпиташ отново", добавя тя.

"Майданът обединява хора от различните социални слоеве. Има особена атмосфера. Усещането сред хората е невероятно. Всички говорят за събитията. Дори вече не се караме по автобусите и в метрото", уверява Олена Чмир.
Посланието на хората от Майдана е просто. "Ние не сме екстремисти, както ни представя нашето правителство

Наричат ни убийци, а ние сме мирни хора

които за съжаление са загубили вяра в доброто. Трябва да си помогнем с каквото можем, тъй като връщане назад няма", предава посланието Адрий Рожен, който е режисьор по професия. "Не знам дали с действията си ще изгоним Виктор Янукович, но той със сигурност няма да бъде избран за втори мандат. Ние ще го изтърпим, но той няма да ни изтърпи", казва уверено младият мъж.

Връщат те, ако си на градус

Украинците наричат площад "Независимост" единственото свободно място в държавата им. То съответно има своите правила, които протестиращите следват. В противен случай се намесват охранителите. "Майданът е мирна революция, където агресията и конфликтите са забранени, затова бъдете толерантни и доброжелателни". Това е записано в Кодекса за поведение на протестиращите, сложен на видно място на площада. "Ти носиш отговорност за възприятието на протеста. Гледат те жителите и гостите на Киев, Украйна и целият свят", продължава указанието. Забраната превръща Майдана в зона, свободна от алкохол, наркотици и проституция. Почерпени хора няма, защото охраната не ги допуска. "Пияните и надрусаните компрометират протеста. Ние сме тук, защото защитаваме идеи", казва един от охранителите, облечен в камуфлажни дрехи, с каска на главата и бухалка в ръка. Видът на този човек е достатъчен, за да откаже всеки, имащ намерение да пренебрегне забраната. Хвърлящите безразборно отпадъци също не се толерират, а кодексът дори настоява за хигиена в изказванията. Една от особеностите на киевския протест е, че той не е свърталище на упадъчни елементи, а място, обединяващо хора, противопоставящи се на статуквото. "Не забравяй! Ти си миротворец, а не агресор. Ти си позитивен и усмихнат", гласят последните правила на поведение.

#ИГНОР

Бойкотират бизнеса, свързан с "Регионите"

Освен акциите на Майдана и действията на Автомайдана, украинските демонстранти са избрали и друга форма на протест, изразяваща се в призива "Бойкотирай Регионите". Апелът не говори нищо на чужденците, но за сметка броят на украинските му последователи расте за отрицателно време.

"Почти всички депутати от управляващата Партия на Регионите имат собствен бизнес. Затова призоваваме украинците да не купуват стоките им в знак на несъгласие с водената от тях политика", разяснява един от активистите на Майдана. Инициативата набра сила след приемането на крайните за протестите закони, които паднаха миналата седмица. Въпреки развоя на събитията бойкотът продължава.

"Спряхме да зареждаме гориво в бензиностанциите "ВОГ", които са собственост на един от депутатите. Бойкотираме и хлебарниците "Кулиничи", които са на сина на подалия оставка премиер Микола Азаров. От инициативата пострада и веригата строителни хипермаркети Епицентър", добавя активистът, който отказва да се представи. Тъй като голяма част от бизнеса е с неясни собственици, хора от Майдана правят опити да хвърлят светлина върху тъмното украинско производство. В случай че се стигне до връзка с управляващите в социалните мрежи, интернет и с есемеси се отправя призив за бойкот.

"Няма реакция, или поне официална. Но съм сигурен, че управляващите усещат действията. Жалкото е, че тези т. нар. народни представители са толкова продажни. Голяма част от тях членуваха в партията на Тимошенко, но заради властта се пребоядисаха", продължава активистът. "Знаете ли, семейство Янукович се държат като собственици на Украйна. За три години синът на президента, който е стоматолог, стана милионер. Дори не го крият и за това украинците са толкова гневни", възмущава се демонстрантът.

Европейски хотдог е хитът на революцията

Протестите винаги са вдъхновение за креативните хора, а от тях се възползват не малко прагматици. Събитията в Киев дават много хляб на продавачите на знамена, шалове и различни революционни атрибути. В началото на Майдана, близо до хотел "Козацкий" пък, предприемчив собственик на павилион за закуски, кафе и напитки предлага от края на ноември нов вид бърза закуска. "Европейският хотдог е един път и половина по-голям от обикновения", гласи рекламата. Продава се за 18 гривни, което е около 2 лв. Продавачката твърди, че подобреният хотдог се радва на успех. Опашката пред павилиона за дюнери на няколко метра обаче е по-голяма от интереса към европейския продукт "Made in Ukraine".

Майданът даде повод на художници да направят новогодишни революционни картички. Според арт критиците пък, ако площад "Независимост" влезе в парижкия център "Помпиду", ще има световен успех в областта на съвременното изкуство. Кинематографите пуснаха в интернет своя проект "Вавилон 13". Късометражните филми за протестиращи се радват на огромен интерес. Най-запомняща е лентата с участието на Сергей Ангарян, който рецитира "За да победите, трябва да се борите", което е част от стихотворението на Тарас Шевченко "Кавказ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай