Макрон скочи на Русия. Исторически призив

Иска Европа повече да не е зависима от руския газ

Макрон скочи на Русия. Исторически призив | StandartNews.com

Европейският съюз трябва да прекрати зависимостта си от петрол и газ от Русия, каза френският президент Еманюел Макрон в реч в Европейския парламент в сряда.

Според него е необходимо да се води диалог с Русия. Но за да има позиция за преговори, човек не може да бъде в зависима позиция, съобщава finanz.ru.„Ако искаме да окажем влияние, не можем да бъдем уязвими“, каза Макрон.

Закупуването на руска енергия, каза той, е една такава уязвимост.„Трябва да създадем условия за укрепване на независимостта от Русия. Когато гледам нашия внос и газ, ние не сме независими“, каза Макрон (цитиран от Асошиейтед прес и Монтел).

Европейският съюз, каза той, скоро ще представи своето предложение по въпросите на стабилността и сигурността, които ще бъдат обсъдени с партньорите от НАТО и след това ще бъдат подложени на преговори с Русия.

Според Министерството на енергетиката на САЩ Европейският съюз е най-големият купувач на руски петрол, като внася 48% от барелите за чужбина. Основните клиенти на руските петролни компании са в Холандия (11%), Германия (11%), Полша (7%) и Финландия (4%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай