Събота,

Макрон на пожар звъни на Путин. Голямата тревога

От: СТАНДАРТ -
3051
Макрон на пожар звъни на Путин. Голямата тревога
A
A
A

Голямата тревога за съдбата на АЕЦ „Запорожие” предизвика спешен телефонен разговор между Париж и Москва. Франският президент Еманюел Макрон позвъни по спешност на руския си колега Владимир Путин, след като руски военни камиони с неизвестен товар бяха паркирани в едно от шестте турбинни помещения от западната страна на украинската АЕЦ “Запорожие”. Това стана ясно от видео в социалните мрежи в четвъртък. Си Ен Ен потвърди автентичността на кадрите.

Всяка турбинна зала е свързана и вградена в голяма сграда, в която се помещава и ядрен реактор. Превозните средства, които изглеждат като стандартни руски военни камиони, се намират на приземния етаж, на около 130 м от реактора. Във видеото се виждат най-малко пет превозни средства - като едното е ясно маркирано с провоенния символ Z.

Президентът на Русия Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон са се съгласили по време на телефонния си разговор вчера, че организиране на инспекция в Запорожката АЕЦ - обект на обстрел през последните седмици, трябва да се състои "в най-кратки срокове", предаде Франс прес.

Двамата държавни ръководители са "подчертали важността от изпращане в най-кратки срокове на мисия от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в ядрената централа, за да установи каква е ситуацията на място", съобщи Кремъл и уточни че инициативата за разговора е била на френския президент Макрон.

"Руската страна потвърди, че е готова да предостави цялото необходимо съдействие на инспекторите от агенцията", допълни руското президентство.

Елисейският дворец, от своя страна, обяви, че Еманюел Макрон "подкрепя незабавното изпращане на място на мисия от експерти на МААЕ при условия, одобрени от Украйна и ООН". В съобщението се казва, че "в близките дни ще бъде проведен нов разговор по темата след обмен на технически екипи и преди изпращането на мисията".

По време на разговора Владимир Путин е подчертал също така, че "системният обстрел в района на Запорожката АЕЦ създава опасност от катастрофа с големи пропорции, която може да доведе до радиоактивно замърсяване на големи територии", посочват руските власти.

От своя страна, Еманюел Макрон е изразил "за пореден път своето безпокойство от рисковете за ядрената сигурност и безопасност, породени от ситуацията в Запорожката АЕЦ", каза френското президентство.

От официален Париж съобщават, че Владимир Путин се е съгласил мисията с инспектори на МААЕ да премине през територията на Украйна, за да стигне до ядрената централа. Първоначалното условие е било маршрутът на инспекторите да премине през Русия, но впоследствие руският президент "е приел мисията да стигне до централата, спазвайки украинския суверенитет, като премине през украинска територия под правителствен контрол".

Намиращата се в Южна Украйна и контролирана от руската армия Запорожка АЕЦ е най-голямата в цяла Европа. През последните седмици тя неколкократно беше подложена на обстрел, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно. Ситуацията събуди страховете от сериозна катастрофа, подобна на тази в Чернобил от 1986 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа - нещо, от което се опасяват властите в Киев.

Разговор между Путин и Макрон не беше провеждан от 28 май. Преди това френският президент имаше разговори с Путин в началото на май, началото на март, както и цели пет през февруари, на фона на ескалацията на напрежението, довела до началото на офанзивата в края на същия месец. Освен това Еманюел Макрон проведе и среща с Владимир Путин на 7 февруари в Москва.

Тези многобройни контакти доведоха до упреци към Макрон, свързани с факта, че въпреки честите разговори с руския президент, те не са успели да предотвратят началото на офанзивата в Украйна.

Друга тема на днешния разговор между двамата държавни ръководители е била споразумението, подписано в Истанбул през миналия месец, за отблокиране на износа на украинските зърнени храни.

Москва претендира в замяна да бъдат вдигнати ограниченията за износ на руски земеделски продукти и торове, наложени със санкциите на Запада заради нахлуването в Украйна. От Кремъл подчертават, че по време на разговора, Владимир Путин е подчертал "препятствията, пред които е изправен руския износ и тяхното отражение върху проблемите, свързани със световната криза с недостига на храна".

Разговорът между Владимир Путин и Еманюел Макрон е включил и още една тема, по думите на Кремъл, съобщава ДПА. Обсъдена е била планираната разследваща комисия, която да провери фактите за случилото се в град Еленовка през юли. Тогава в затворнически лагер в намиращата се под руски контрол част от Източна Украйна бяха убити петдесет украински военнопленници.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com