Макрон и Джонсън се скараха заради риба

Париж и Лондон си разменят остри изявления

Макрон и Джонсън се скараха заради риба | StandartNews.com

Спорът между Великобритания и Франция за риболовните права след Брекзит ескалира значително след днешната среща на Борис Джонсън и Еманюел Макрон в Рим, предаде БНР.

От Франция зависи решаването на риболовния спор - като оттегли заплахите си да не допуска британски риболовни съдове до пристанищата си, обявиха от британското правителствo след срещата. Последва изявление на френски официални лица, че двамата са се разбрали да работят заедно през следващите часове и дни за намиране на решение, но малко по-късно говорител на британския премиер каза, че не са договорени никакви мерки.

Запитан от журналисти за разговора му с Макрон Джонсън отговори, че това е била една „широка и приятелска дискусия, каквато може да се очаква между стари приятели и много близки съюзници“. Макрон пък бе цитиран да казва, че „топката е в полето на Великобритания“ и очаква положителен отговор в понеделник. Той наблегна, че риболовният спор не е двустранен въпрос, а проблем за целия ЕС в отношенията с Великобритания .

Последните години вече свикваме с бойки изявления в разгара на дипломатически преговори, но тревожното в случая е, че може би не става дума за „политически театър“, а наистина за задълбочаваща се липса на доверие между двама важни съюзници, коментита Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай