Новият силен човек в американския Конгрес. Кой е Кевин Маккарти

Стана носител на рекорди още преди да оглави Камарата на представителите

Новият силен човек в американския Конгрес. Кой е Кевин Маккарти | StandartNews.com
  • Син на демократ и фен на Тръмп оглави Камарата на представителите
  • Държа най-дългата реч в Сената. Избраха го след 15 гласувания

"Врагове", "нарциси" и дори "талибани" - така нарекоха в Конгреса на САЩ двадесетина мъже - републикански конгресмени, които цяла седмица блокираха избора на съпартиеца си Кевин Маккарти за председател на Камарата на представителите.

Накрая, след като кандидатът склони да приеме исканията им, той беше избран с резултат 216:212, с гласовете на по-малко от половината членове на камарата, защото шестима не подкрепиха нито него, нито опонента му демократ Хаким Джефрис. Макар да е с добър резултат за Маккарти, краят на сагата обаче не предвещава нищо добро за републиканците, става ясно от коментарите на американски и световни наблюдатели.

Изборът

57-годишният Маккарти стана най-могъщият член на Голямата стара партия (Grand Old Party - GOP), но дейността му като председател може от сбъдната мечта да се превърне в кошмар, защото както изглежда, макар да е пръв между равни, има някои, които остро се противопоставят на това въобще да бъдат ръководени.

По-слабото от очакваното представяне на републиканците на междинните избори през ноември доведе до конфигурация от 222 срещу 212 гласа в долната камара, което засили лостовете за влияние на гласовитата групичка на обявили се срещу Маккарти десни хардлайнери, представляващи по-малко от 10% от партийните членове. 

Маккарти беше лидер на републиканското малцинство от 2019 г. насам и "гневните" го обвиняват, че не е достатъчно твърдолинеен и е прекалено отворен за компромиси с президента Джо Байдън и демократите, които контролират Сената.

В края на краищата групата бунтари, наречена от медиите "Никога Кевин!", позволи Маккарти да бъде избран. Конгресменът от щата Аризона Анди Бигс написа в "Туитър", цитиран от Би Би Си, че "американците искат от нас да обърнем нова страница. Те не искат извинения и изпълнителски умения, а действия и резултати".

Сред останалите републиканци обаче, се чуват обвинения, че непреклонните превръщат в приоритети процедурни промени вместо самото правене на политика и изискват лични услуги като включването им в постоянни комисии.

Републиканците в камарата нямат търпение да се сборичкат с Байдън във връзка с проблемите по границата с Мексико, с управлението на ковид кризата и други въпроси, а искат и успоредно с това да разследват държавния глава, семейството му и неговата администрация, обобщава Асошиейтед прес.

След успешния край на 15-тия тур от гласуването рано сутринта на 7 януари републиканците в Камарата започнаха одобрително да скандират "USA!", предаде АП, а Маккарти, който е син на пожарникар, каза пред съпартийците си: "Баща ми винаги ми е казвал, че не е важно как започваш, а как завършваш".

Трънливият път

АП отбелязва, че хаотичната седмица, предшествала избирането на Маккарти, е подложила на изпитание умението на Републиканската партия да управлява. Изборът на председател обичайно е лесна и приятна задача за партия, която току-що е извоювала мнозинство в камарата, но не и този път:

двайсетина крайни републиканци извиваха ръцете на кандидата и на останалите 200, защото Маккарти не бил достатъчно консервативен.

Отстъпките, с които Маккарти "купи" гласовете на групата "Никога Кевин!" са свързани с промени, за които те настояват от месеци. Промените (вече приети!) включват важни отстъпки пред твърдолинейните републиканци, на които Маккарти се съгласи в опитите си да бъде избран за председател.

Сред промените са възможността даден конгресмен да поиска отстраняването му по всяко време. Други промени налагат нови ограничения на федералните разходи, потенциално ограничавайки способността на Маккарти да договоря правителствени финансови пакети с президента Джо Байдън, чиито съпартийци демократи контролират Сената.

Демократите осъдиха промените, окачествявайки ги като "дясноекстеремистки", които ще облагодетелстват богатите корпорации за сметка на работниците, ще подкопаят етичните стандарти в Конгреса и ще доведат до още повече ограничения на абортите. "Тези правила не са сериозен опит да се управлява. По същество те представляват изнудване на Америка от страна на екстремистката десница", каза конгресмен Джим Макгавърн.

В известен смисъл конгресменът от Калифорния излиза от битката за поста не омаломощен, а като насърчен "сървайвър", удържал фронта в една от най-бруталните публични свади за власт в историята и изтъкнал, че е подценяван политически боец. "Очевидно обичам да създавам история", каза Маккарти по време на изборния маратон.

От самото начало той заложи политическата си кариера на подкрепата, дадена му от Тръмп, отчитат анализатори. Именно бившият президент  помогна с телефонни увещания за осигуряване на нужните гласове. "Не превръщайте един голям триумф в гигантски и притеснителен провал", написа Тръмп в социалната си платформа и призова бунтарите да сложат точка и да подкрепят Маккарти. Илон Мъск също даде подкрепата си за републиканския кандидат в "Туитър".

Хаосът около избора на Маккарти се разрази точно две години след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Макар изборът на председател често да е свързан с шум и безредие, коментира АП, събитията през седмицата бяха почти сюрреалистични: вот след вот, загуба след загуба и най-после успех, след привличането на непримиримите опоненти един по един.

Две години след оттеглянето на Тръмп републиканците са партия на фракции и безпорядък и въпреки че въпросът с председателя вече е решен, по-широкият лидерски вакуум в Голямата стара партия ще се запази в обозримо бъдеще, прогнозира Асошиейтед прес.

Кой е Маккарти?

57-годишният Кевин Маккарти е амбициозен политик, който се стремеше към този триумфален развой на кариерата си от години. Маккарти е роден през 1965 г. в Бейкърсфийлд, републикански "рай" в бастиона на демократите -щата Калифорния. Затова изобщо не е учудващо, че родителите му са демократи.

Маккарти не пропуска да изтъкне работническия си произход и обещава да защитава американската мечта за онези, които работят здраво. На 21 години той открива малък бизнес със сандвичи и се сблъсква с бюрокрацията в страната.

После бързо подновява университетското си обучение и става парламентарен асистент, а после и местен народен избраник, преди да влезе в Камарата на представителите през 2006 г.

Маккарти е специалист в изкуството за набиране на средства за партията. От 2014 г. той ръководи републиканската група в долната камара на Конгреса.

През 2015 г. Маккарти бе привърженик на Доналд Тръмп по време на първичните избори на републиканците.  След президентския вот през 2020 г. Маккарти  първоначално подкрепи "кръстоносния поход" на милиардера срещу изборните резултати, но бе потресен от атаката на привърженици на Тръмп срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. и заяви, че Тръмп носи отговорност за тези прояви на насилие.

Седмица по-късно обаче той бе заснет широко усмихнат до милиардера в позлатените салони на Мар-а-Лаго, имението на Тръмп във Флорида. За да оправдае този обрат в позицията си, той заяви тогава: "Днес президентът Тръмп се ангажира да помогне за избора на републиканците в Камарата и Сената през 2022 г.  и изтъкна, че консервативното движение е единно." Маккарти дори се сближи с привържениците на Тръмп в Конгреса, но това не направи избора му за председател на Камарата по-лесен.

Привърженици на Тръмп обвиняваха Маккарти, че "се е продавал на всеки в продължение на десетилетия". Накрая след отстъпки Маккарти бе избран  и това бе реванш за поражението му при предишния му опит през 2015 г.

Големият гаф

През 2015 г. гаф му коства председателския пост на Камарата. По време на интервю той се похвали, че разследващата комисия за атентата срещу американското посолство в Либия е подкопала шансовете на бившия държавен секретар Хилари Клинтън по време на кандидатпрезидентската кампания. Тези думи бяха възприети тогава като признание, че драмата с атентата е била използвана за политически цели.

В Камарата Маккарти ще бъде запомнен и с осемчасовата си реч миналата година, която произнесе, само за да забави гласуването на мащабния план за инвестиции в инфраструктурата на страната, прокарван от президента Джо Байдън.

Тези дни Маккарти припомни този епизод и омаловажи мелодрамата, която бе наблюдавана в Конгреса при избора му - едно невиждано нещо от 1859 г. "Държа рекорда за най-дългата реч, произнесена в пленарната зала.

Няма проблем ако счупя и рекорда за най-много турове за избирането ми за председател на Камарата на представителите". Все пак вторият рекорд му убягна - той е 44 тура, а Маккарти се справи на 15-я тур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай