Македонските власти за Куманово: Стреляхме по терористи

Македонските власти за Куманово: Стреляхме по терористи | StandartNews.com

МВР на Македония тази сутрин запона акция за разбиване на въоръжена група в Куманово, която имала за цел да организира редица нападения на държавни институции в Македония. Това се казва в събщение на министерството, разпространено до медиите в Македония, съобщава "Фокус".

Според информациите на полицията групата е влязла незаконно в страната от чужбина и с помощта на свои поддържници е успяла да се укрие. Службите при МВР са успели да лоцират терористичната група в кумановския квартал "Диво селище". Информациите, които имала полицията говорели, че става дума за силно въоръжена група, подготвена да действа в подобни ситуации. Акцията на специалните части е започнала около 5 часа тази сутрин. Полицаите са се натъкнали на ожесточен отговор от страна на терористите, които са били въоръжеби с автомати, гранати и снайпери. На нападението полицията е отговорила изключително внимателно, тъй като става дума за специфичен район – тесни улички и голям брой на къщи, кото са близо една до друга. Полицията действа бавно и проверява всички къщи в района, се казва в съобщението. От МВР още изтъкват, че акцията продължава и поради тази причина в детайли ще бъдат съобщени по-късно.

Най-малко трима души загинаха и 20 бяха ранени пък съобщава македонското издание Плус инфо. Според неофициална информация единият от пострадалите полицаи е починал в болницата в Скопие. Става дума за служител на специалната полицейска част „Тигър". По непотвърдени данни са загинали и едно момиче на 8 години и нейното семейство.

Кметът на Куманово Зоран Дамяновски е обявил, че също има информация за загинали, не не уточнява колко. Той изтъкна, че положението в града е драматично, но побърза да успокои хората, че няма опасност за живота им. "Тази сутрин се събудихме със стрелба, детонации, вертолети над града и това продължава през целия ден до момента. Силите на реда се опитват да ликвидират въоръжената групировка, която е в околностите от няколко дни. По неофициална информация тя наброява 50-70 души и се укрива в една къща, която е обкръжена от полицията от всички страни", обясни Дамяновски.

Много от жителите на града са напуснали домовете си заради стрелбата и обсадата, призна градоначалникът на македонския град. Всички политически партии, включително и албанските, призовават за елиминирането на групировката и завръщането на мира и спокойствието, каза още Зоран Дамяновски. Припомняме, че първите изстрели в квартала "Дива населба" в Куманово са започнали около 04 часа тази нощ. Около 12.00 часа българско време обаче са започнали нови изстрели. Управляващата партия на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ е организирала с автобуси изпращането на хора от цяла Македония в Скопие, съобщава БГНЕС.

Според ред наблюдатели, цялата акция е показно мероприятие, дело на притиснатото от граждански протести правителство в Скопие. Смята се, че премиерът Никола Груевски се опитва да отклони вниманието на гражданите от корупционните скандали на най-високо ниво. Той на няколко пъти говореше за риск от етнически конфликт в страната, без да стане ясно на какво се дължат притесненията му.

По време на демонстрациите в центъра на Скопие македонци и албанци протестират рамо до рамо. Представителството на Европейския съюз /ЕС/ в Република Македония "внимателно следи събитията и информациите за полицейската операция в Куманово, която се провежда и в момента и при която е имало и стрелба". Днешните инциденти в Куманово са опит да дестабилизация на Македония и отвличане на вниманието на обществото от актуалната политическа криза, създала се след скандала с подслушването, коментира и телевизия Alsat-M.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай