Лукашенко с коментар тласка ли Путин Беларус да се включи във войната

Лукашенко предупреди, че Беларус ще отговори в случай на външна агресия

Лукашенко с коментар тласка ли Путин Беларус да се включи във войната | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин не се опитва да тласне Беларус да се присъедини към войната в Украйна, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в онлайн интервю, публикувано в четвъртък, предаде Ройтерс.

"Да се включи Беларус... какво ще даде това? Нищо", каза Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Путин и чиято страна граничи с Украйна, Русия и три страни от НАТО, включително Полша.

"Ако вие, украинците, не пресечете нашата граница, ние никога няма да участваме в тази война. В тази гореща война. Но ние винаги ще помагаме на Русия – те са наши съюзници“, каза той в интервю за Диана Панченко, проруска украинска журналистка.

Лукашенко също така каза, че вярва, че Путин вече е постигнал целите си в това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна, и каза, че двете страни трябва да седнат на масата за преговори и да бъдат готови да обсъдят всички въпроси, включително бъдещето на Крим и други украински територии, за които Москва претендира.

"Нейните (на Русия) цели вече са изпълнени към днешна дата. Украйна никога няма да се държи толкова агресивно спрямо Русия след края на тази война, както го правеше преди войната", посочи Лукашенко.

Лукашенко предупреди, че Беларус ще отговори в случай на външна агресия, включително чрез използване на ядрените оръжия, които Москва е разположила на нейна територия.

"Може да има само една заплаха - агресия срещу страната ни. Ако агресия срещу страната ни започне от Полша, Литва, Латвия, ние ще отговорим моментално с всичко, което имаме", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай