Лукашенко: Никакви цветни революции!

Напражение между беларуският президент и ЕС

Лукашенко: Никакви цветни революции! | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди днес репресиите в Беларус и поиска прецизно преброяване на гласовете и публикуване на резултатите от президентските избори.

"Призовавам беларуските власти да гарантират, че гласовете от вчерашните избори ще бъдат преброени и оповестени с необходимата точност", написа тя в Туитър.

Посланици на държавите от Европейския съюз, акредитирани в Беларус, се събраха на среща за обсъждане на ситуацията в страната, съобщи полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от ТАСС.

Германското правителство смята, че по време на изборите в Беларус не са спазени дори минималните стандарти за демократични избори, заяви днес на брифинг неговият говорител Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"В тази връзка голямо съжаление буди фактът, че Беларус не е предоставила никаква възможност за работа на наблюдатели на ОССЕ. Политическото ръководство на страната трябва да приеме волята на народа",е позицията на немската страна.

Литовският външен министър Линас Линкевичус изрази мнение, че президентските избори в Беларус не са били честни и свободни и призова за по-активна работа с опозицията в страната.

Получилият по предварителни данни над 80 процента от гласовете беларуски президент Александър Лукашенко каза, че изборите са преминали като празник, предаде ТАСС. "Нали видяхте, искахме да подарим празник на хората и те действително се отзоваха. Това е празник. Някои искаха да го развалят. Ние ги видяхме и тази нощ те още по-ясно излязоха на светло", заяви днес Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Той заяви, че страната му е станала сцена на протести, дирижирани от чужбина, предаде Франс прес. Регистрирахме обаждания от чужбина.

Лукашенко заяви, че няма да допусне цветна революция в Беларус и ще даде достоен отговор на опитите за разделяне на страната.

Беларуските власти са арестували близо 3000 души по време на снощните протести, от които 1000 в Минск и 2000 в други райони.

Диктатурата на Лукашенко в страната продължава вече 26 години.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай