Лондон чества 60 години от коронясването на Елизабет II

Лондон чества 60 години от коронясването на Елизабет II | StandartNews.com

Лондон. Великобритания чества 60-годишнината от управлението на кралица Елизабет Втора на церемония в Уестминстърското абатство, където през 1953 г. Нейно величество е коронясана. Някои от присъствалите на ритуала тогава, са в абатството и днес.  

Кентърбърийският епископ произнесе слово, в което определи управлението й като "60 години себеотдаване". Кралицата и нейният съпруг влязоха в Уестминстърското абатство под звуците на същата музика, която я е посрещнала през 1953 г.

Изработената от чисто злато корона на св. Едуард е изложена в олтара на Уестминстърското абатство. Символът на властта е изнесен от Тауър за първи път от коронацията насам. До нея се поставя ампулата с форма на орел, от която е помазана кралицата при възкачването си на трона. Изложен е също и тронът за коронации, той е най-старата мебел в Англия, която все още се ползва.

Нейно Величество е придружена от повече от 20 членове на кралското семейство, включително и съпруга й принц Филип, който не се чувстваше добре в понеделник. Около нея са и продължителите на династията Уиндзор - принц Чарлз, принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж, която ще продължи кралския род. Коментатори пожелаха на херцогиня Кейт един ден и нейното дете да бъде коронясано на същото място. Това е първата публична проява на младата двойка, която очаква първия си наследник следващия месец. 

Кралица Елизабет Втора се възкачва на трона през 1952 г., а при церемонията по коронясването през 1953 е на 27 години. Тя е 38-ият владетел, встъпил на власт с ритуал в Уестминстърското абатство. Тогава церемонията е била строго англиканска, но днес на юбилея са поканени представители на исляма, юдаизма, будизма, сикхизма и други религии. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай