Лондон подгони Абрамович и още петима руски олигарси

Собственикът на Челси търси купувач на клуба, иска му поне 2 млрд. паунда

Лондон подгони Абрамович и още петима руски олигарси | StandartNews.com

Челси победи с 2:0 английския шампион Манчестър Сити, но това едва ли е зарадвало много собственика на лондонския клуб Роман Абрамович. Милиардерът предвожда черния списък на близки до Владимир Путин руски олигарси, спрямо които Лондон ще приеме крути мерки. Според вестник The Telegraph спецслужбите на кралството ще наложат ограничения за шестима бизнесмени, смятани за близки на руския президент. Правителството на Великобритания ще се постарае да затрудни бизнеса на хората от списъка в цял свят, пише изданието.

В списъка на британското разузнаване освен Абрамович, който си извади израелски паспорт след като преди година получи отказ за британска виза, влизат още Алишер Усманов, Игор Сечин, Олег Дерипаска, Аркадий и Борис Ротенберг. Твърди се, че той е одобрен от премиера Тереза Мей и ще бъде предаден на съюзниците на Великобритания.

Абрамович вече търси купувач на Челси, но иска поне 2 милиарда паунда за клуба, чийто собственик е вече 15 години. През това време "сините" спечелиха 15 трофеи, сред които купата като победител в Шампионската лига, както и пет титли в Англия. Абрамович обаче твърди, че до момента е похарчил 4 милиарда паунда за Челси и смята да си върне поне половината инвестирани пари. Богаташът е сред най-близките на Путин и дори известно време беше губернатор на Чукотка. 

През юни The Times разкри, че Абрамович е отклонил предложение на най-богатия човек във Великобритания според новата класация на The Sunday Times. Джим Ратклиф ( състоянието му се оценява на 21,05 милиарда паунда), който беше готов  да даде за Челси точно 2 милиарда паунда. Вероятно руският олигарс сега съжалява, че не е приел сделката.  Според The Sunday Times  Абрамович е натоварил с мисията да намери купувач на футболния клуб Джо Равич  - съосновател и един от главните специалисти на американската инвестиционна банка Raine Group. Същият беше съветник на собственика на Манчестър Сити шейх Мансур при продажбата на 13% от акциите на "гражданите" на китайски инвеститори през 2015 г.

Собственикът на USM Holdings Усманов пък беше акционер в лондонския футболен клуб Арсенал,  но през август продаде своя дял. Състоянието на етническия узбек  се оценява на 12,5 млрд. долар като половината му бизнес е извън бившия СССР. Само 156-метровата му  яхта Dilbar струва  600 милиона долара. Съпругата на Усманов - Ирина Винер пък е не само главен треньор и шеф на федерацията по художествена гимнастика на Русия, но и най-влиятелният човек в този спорт в световен мащаб. 

Дерипаска, Аркадий и Борис Ротенберг редовно са в списъка на най-богатите руски бизнесмени в списание Forbes. Аркадий Ротенберг от юношеските си години е приятел с Владимир Путин, двамата са тренирали  при един и същи треньор джудо. Компаниите на братята Ротенберг получиха огрочни поръчки за строежа на олимпийски обекти в Сочи преди зимните игри през 2016 г. Бившата жена на Аркадий и двете им деца в момента живеят в Лондон.

Правителството на Великобритания ще се опита да ограничи възможностите на тези бизнесмени свободно да се придвижват и да работят във Великобритания, Европа и други страни в света, твърди източник на The Telegraph от правителството. Техните финансови активи ще бъдат подложени на допълнитени проверки. Британските власти предполагат, че олигарсите от списъка изпълняват разпорежданията на Кремъл, а техните пари могат да се използват в интерес на руската държава.

Създаването на проблеми за руските бизнесмени е един от отговорите на Великобритания на инцидента в Солсбъри, където на 4-ти март бяха отровени бившия британски агент в ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Следствието твърди, че покушението върху тях е извършено от руските офицери от военното разузнаване Александр Петров и Руслан Боширов - според брианските спецслужби, това са фалшиви имена. След случая в Солсбъри британските власти не продължиха дългосрочната виза за инвеститор на Роман Абрамович, който след това получи израелско гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай