Петък,

Лолита на Гришо – бивша снаха в империята "Джемкорп"

От: Георги Георгиев -
4029
Лолита на Гришо – бивша снаха в империята "Джемкорп"
A
A
A
  • Тъстът не връща заем от 62 млн. евро, главите на фамилиите се съдят
  • Свекърът олигарх Алберт Авдолян е в топли връзки с главния оръжеен търговец на Путин

Сегашната изгора на тенис звездата Григор Димитров шармантната рускиня Лолита Османова е бивша снаха в империята „Джемкорп Кепитъл“ (Gemcorp Capital). Тези дни инвестиционната компания, базирана в централния лондонски квартал Мейфеър, се забърка у нас в грандиозен скандал. Причината е бившият свекър на Лолита милиардерът Алберт Авдолян. Той е в тесни връзки с главния изпълнителен директор на „Ростех” Сергей Чемезов -близък приятел на Владимир Путин.  „Ростех“ е огромен държавен конгломерат в областта на отбраната, под чиято шапка са оръжейните производители „Рособорон експорт”, „Руские хеликоптери”, производителят на камиони „Камаз”, както и прочутата фирма „Калашников“. Танковете, бомбите и ракетите на „Ростех“участват във войната срещу Украйна и фирмата е в черния списък на САЩ и ЕС. Навремето Чемезов дори е делял общ апартамент с руския президент, докато и двамата били офицери в КГБ в бившата ГДР.Авдолян  с подкрепата на „Ростех“и лично на Чемезове предоставил начална инвестиция на лондонския фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара, разкри „Файненшъл Таймс“ .

У нас историята започва на 23 март. Тогава в присъствието на премиера Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа меморандуми за сътрудничество с „Джемкорп“ и за ядрената енергетика с „Ай Пи 3 Корпорейшън“ (IP3 Corporation). Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия. Инвестицията в помощ на зеления преход на страната ни възлиза на 1 млрд. долара. „Джемкорп“ твърдят, че нямат нищо общо с предстоящото изграждане на завод за батерии у нас. Там по линия на Плана за възстановяване се очаква да дойдат 1,5 млрд. евро от ЕС.

Капиталът, даден от Адволян през 2014 г. на „Джемкорп“, не е оповестен публично от инвестиционната група. Този факт илюстрира сложните и припокриващи се интереси на руските бизнесмени, които влагат активите си в Лондонското сити, коментира „Файненшъл Таймс“.

„Джемкорп“ е основан през същата година от екип, включващ и българина Атанас Бостанджиев, бивш шеф на лондонски офис на руската държавна банка ВТБ Капитал. Фондът стартира с 250 млн. долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, разкрива  „Файненшъл Таймс“. Парите идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев, подкрепена от „Ростех“. Според твърдения на самия Авдолян участието му  в „Джемкорп“ е приключило през 2020 г. чрез мениджърско изкупуване. Той обаче продължи да инвестира в големи проекти за природни ресурси в Русия заедно с „Ростех”, който изнася оръжия за над 12 млрд. евро годишно. Всъщност бившият свекър на Лолита е натрупал състояние чрез участие в десетина големи руски компании, като първите големи пари идват от безжичен интернет в Москва, Санкт Петербург, Беларус и дори далечна Никарагуа. После Авдолян се насочва към изкупуване на компании в стратегически отрасли като металургия, енергетика, производство на минерални торове и добив на въглища, в една от които дори е съакционер с могъщата Газпромбанк.

Преди мениджърският екип на „Джемкорп“  да изкупи дела на Авдолян един от фондовете на инвестиционната компания е предоставил заем на дружество, контролирано от самия него, за да инвестира в проект за втечнен газ в руския Далечен изток. След излизането на „Джемкорп“ от заема през 2021 г. проектът за втечнен природен газ получава финансиране от приятелска банка – Новиконом банк. Тя е трезорът на „Ростех”, който заради войната в Украйна вече е под международните санкции.

51-годишният Адовлян, зодия Скорпион, е роден в Краснодар, ден след знаменателната дата за бившия СССР - 7 ноември. „Форбс“ класира олигарха на 115 място сред руските милиардери. Състоянието му се оценява на 1 млрд. долара. Награден е от Армения с висок орден – „За заслуги пред Отечеството“ – втора степен.

Дружбата на Адволян с Чемезов обаче не е за един ден. Приятелят на Путин и негов главен оръжеен търговец сега е председател на благотворителната фондация на Авдолян, която работи по проекти в родния регион на шефа на „Ростех“ - Иркутск. „Ростех” и Чемезов са в черните списъци на Запада от 2014 г. насам заради руската окупация на Крим, но Адволян не е санкциониран. „Познавам Сергей Чемезов не като политик, но знам какъв човек е той. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит“, твърди Адволян  и пояснява, че Чемезов също е роден в Иркутск и че семействата им от дълго време се познават.

26-годишната Лолита, която е кръстена на героинята от култовия роман на Владимир Набоков, е дъщеря на руския олигарх с арменски произход Елдар Османов, който притежава енергийния холдинг „Межрегион союзенерго“. През2017 г. тя стана част от фамилията на Авдолян, , като се омъжи за сина му Гаспар - едно от четирите му деца. Бляскавата сватба се проведе в „Долби Тиътър“ на булевард „Холивуд“ в Лос Анджелис - залата, в която се връчват филмовите награди„Оскар“. Светски хроникьори твърдят, че за церемонията са похарчени 25 милиона долара, като само цветята за бляскавото събитие възлизат на половин милион.

Младоженците не изпращат обикновени покани за сватбата, а черни кутии, в които има статуетка „Оскар“, скъпа химикалка, игрални чипове и златни плочки с имената им. На сватбата присъстват 800 гости. Тортата е на 10 етажа. Звездите Лейди Гага и Джейсън Деруло гостите забавляват със свои изпълнения. Роклята на булката е на дизайнера Зухаир Мурад, чиито тоалети носят Адел, Бйонсе, Дженифър Лопес, Шакира, Нина Добрев, Кристина Агилера и много други знаменитости. Самата рокля на булката тежи 50 кг.  Церемонията е толкова внушителна и разкошна, че заема първо място в класацията на сватбите за 2017 г.

Само година след пищното събитие Лолита и Гаспар се развеждат. Вероятно една от причините е финансова. Твърди се, че бащата на Лолита е бил задлъжнял към кредитори и към него е имало дори съдебни дела. През 2017 г., когато олигархът вдига сватбата на дъщеря си, са били подадени няколко иска за фалит на холдинга му. Тогава на помощ се притекъл неговият сват Алберт Авдолян, който му заема почти 6 млрд. рубли (тогава около 65 милиона евро). Когато по-късно опитал да си вземе заема от собствениците, сред които и Османов, те заявили, че договорът не е бил подписан от техни представители. Авдолян губи делото в съда и се прощава с огромната сума. Това поражда грандиозен скандал между свекър и тъст и приказката приключва с раздяла.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com