Литва направи труден избор

Литва направи труден избор | StandartNews.com

US eксперт: Балтийската държава се качва на "Титаник"
Вилнюс минава на евро от 1 януари 2015 г., купуват го срещу 3,45 литас

Литва стана 19-ата от 28-те страни в ЕС, приела еврото за национална валута. Обмяната на националната валута литас за евро започна на 1 януари в около 700 пункта на Централната банка в неограничени количества. 1 евро се купува за 3,45 литас. Банковите сметки на клиентите автоматично се превеждат в евро. До средата на януари разплащанията за услуги могат да бъдат както в евро, така и в литас, но рестото се изплаща само в евро. А банкоматите дават банкноти само в евро. В търговските банки обменът на валутите ще продължи шест месеца, като общо целият преход трябва да приключи за година.
Но половината от общо 3,5 милиона литовци не искат валутата на еврозоната или се колебаят. Мнозина в малката балтийска държава се опасяват от ръст на цените и от актуалните проблеми в еврозоната, където Гърция и други държави изпитват сериозни финансови и икономически затруднения. Проучване на общественото мнение през ноември показа, че 53% от литовците са за еврото, 39% са против и заедно с нямащите определено мнение са 47 процента от населението.

Не се случва често някой доброволно да се качи на борда на "Титаник", след като вече е ясно, че параходът потъва. Приемането на еврото от Литва обаче може да се сравни с подобна история. Така вижда включването на малката балтийска държава в еврозоната авторът на в. "Вашингтон пост" Мат Брайън. Историческото за страната събитие стана на фона на задълбочаващите се трудности в еврозоната, произтичащи от слабия икономически растеж на държавите с евровалута. "Едва напоследък икономиките на повечето страни отбелязаха растеж, макар и слаб. Те започнаха да въвеждат ред в своите финанси и да извършват структурни реформи", каза управителят на Европейската централна банка Марио Драги ден след влизането на Литва в зоната. Банкер номер 1 на ЕС посочи, че процесът на преобразувания изостава от желаните темпове и че през 2015 г. са необходими повече усилия от всички страни за принос в растежа на икономиката на валутния съюз. Изявленията на Драги предизвикаха

рекорден спад на еврото

спрямо американския долар до най-ниското му равнище от май 2010 г. 1 евро се разменя сега за 1,20 долара. Вероятността Гърция да излезе от еврозоната, ако лявата партия СИРИЗА победи на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Гърция, също не вещае нищо добро за европейската валута и поставя много въпросителни пред адаптирането на Латвия към новата валута.

Латвийският президент Далия Грабаускайте смята, че приемането на еврото символизира финализирането на политическата и икономическата интеграция на Литва със Запада. Министърът на финансите Римантас Шаджус коментира, че съображенията за сигурност също са сред причините за подкрепа към еврото. Известно е, че Литва и другите две балтийски републики Латвия и Естония, които преди нея приеха еврото, наблюдават с безпокойство политиката на Русия към Украйна и засилената военна активност на руските войски край границите им. Премиерът Буткевичус пък се надява, че еврото

ще стимулира икономическото развитие

и ще укрепи сигурността на страната.

Подготвяйки се за еврозоната, Литва постигна икономически напредък и сега нейният БВП, изчислен в евро, е 35 милиарда. През 2014 г. икономическият й растеж бе 2,7 процента, а за 2015 г. се очаква той да се увеличи до 3,1 процента. Държавният дълг е на ниво 39% от БВП. Бюджетният дефицит също е според изискванията на споразуменията от Маастрихт за най-много 3%, като през 2013 г. бе 2,6 на сто. Безработицата, чието равнище е главен показател за "здравословното" състоянието на нацията, е под 9,9%, при средно равнище 11,5 процента за еврозоната.

Но въпросът е дали сложният преход от националната валута литас към еврото ще може да се извърши без икономически и социални трусове и проблеми в сложната икономическа и финансова обстановка в еврозоната и извън нея.

Най-бедна в еврозоната

В Литва БВП на човек от населението възлиза на 11 518 евро. За сравнение този показател в Гърция е 22 346 евро. А в Германия, която е икономическият локомотив на зоната, цифрата е 33 343 евро. В другите две балтийски държави - Литва и Естония, БВП на глава от населението е 23 200 евро и 14 300 евро. Литва изостава и в размера на заплатите, като минималната работа заплата възлиза на 1000 литас месечно - около 285 евро. Средната заплата в евро е 613. В Естония сумата е 792 евро, в Латвия - 684 евро, а в Гърция - 1555 евро.

Страхът на хората от повишение на цените е основателен. Това стана във всички държави, приели еврото преди Литва. В Латвия, която прие европейската валута в началото на 2014 г., още в първите дни след промяната жалби за повишение на цените на стоките, услугите и транспорта заляха Центъра за защита на правата на потребителите. Според латвийската преса 80 процента от сигналите са били основателни.

Подготовката за приемането на еврото не премина без противоречия и политическа борба. Чуха се силни гласове за провеждане на референдум, но не се стигна до това. Защото тази стъпка рано или късно е неизбежна, след като страната е влязла в ЕС. Но мнозина литовци смятат, че това трябва да се случи по-нататък. Евроентусиастите ги контрират с аргумента, че макроикономическите показатели сега са благоприятни. Евроскептиците пък им отговарят, че Великобритания, Швеция и Дания са добре и без еврото, а Полша, Чехия и други държави не бързат да го приемат.
Известният литовски икономист Валдемарас Каткус е на мнение, че правителството във Вилнюс е избързало с еврото и че това ще струва скъпо на страната.

Влизайки в еврозоната, Литва ще внесе 300 милиона евро в Европейския стабилизационен фонд. Тя ще бъде задължена заедно с богатите големи европейски държави да финансира други закъсали страни в зоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай