Летовници на нож със саудитския крал

Летовници на нож със саудитския крал | StandartNews.com

Салман "приватизира" плаж на френската Ривиера, строи асансьор до морето

Голям скандал избухна между френски летовници и краля на Саудитска Арабия - Салман. Те го обвиниха, че "приватизира" обществен плаж на Ривиерата преди визитата си там тази седмица. Плажната ивица се намира точно пред луксозната вила на монарха. Местните дори се заканват да съдят крал Салман заради опита му да блокира с ограда достъпа до плажа "Мирандол" в градчето Валорис, което се намира между Антиб и Кан. До плажа се стига само по един начин - по тунел, преминаващ под жп линия. Свободният достъп на всички желаещи да посетят плажа, е гарантиран от Закона за крайбрежната зона от 3 януари 1986 г. Част от "Мирандол" е запазен и за нудисти.

Местните са бесни и от факта, че работници вече са започнали по незаконен начин да изливат сериозно количество бетон върху плажната ивица, защото кралят иска да бъде построен асансьор, по който той, семейството и бодигардовете му да стигат до морето. Самата вила е купена от покойния вече крал Фахд преди около 20 години.

"Миналия петък между 12 и 2 часа по обед работници изляха огромна бетонна плоча точно на плажа! Вдигнаха огради и продължават работата. Прахът и шумът ни пречат да се насладим на това идилично място", обяснява Даниел Гилмино, който живее наблизо, пред в. "Нис Матен". Той добавя, че работник казал на жена да се възползва колкото се може повече от времето си, защото "скоро няма да има никакъв достъп до плажа". Друг жител посочва, че работник го посъветвал да не се мотае дълго време наоколо.

Бланден Акерман, президент на местната асоциация за защита на околната среда, заплашва да подаде официална жалба в съда, ако плажът не бъде отворен и не се върне първоначалния му вид. "Тази бетонна плоча заема половината плаж. Това е престъпление", казва тя пред британския в. "Дейли Телеграф". "Ако кралят не се чувства сигурен на плажа, да си стои във вилата. Тя и без това си има високи стени и е напълно затворена и защитена. Като крепост е. Освен това съм чувала, че кралят никога не плува в морето. Всъщност, не съм виждала някой от вилата да слиза на плажа и да се плацика", добавя Акерман. "Те решиха да анексират част от плажа, но той не е тяхна собственост. Не сме в Саудитска Арабия. Мислят си, че могат да правят същото като у дома си, но ние сме длъжни да защитим бреговата си ивица, дори и никой да не уважава закона", казва още Акерман.

Когато кметицата на Валорис - Мишел Салуки, разбира за началото на строителните работи, нарежда на полицията да ги спре, за да може хората да идват на плажа през тунела. Тя уточнява, че властите не са издавали разрешение за поставянето на огради и за изливането на бетонната плоча. "Без такова разрешение, те са напълно незаконни", обяснява Салуки. Местните власти обаче потвърдиха, че плажът ще бъде затворен по време на почивката на краля, която се очаква да продължи няколко седмици, от съображения за сигурност. Филип Кастане, заместник префект на град Грас, признава, че строителните работи са започнали твърде рано, още докато не е било ясно как ще бъде осигурена сигурността на краля и свитата му. "Проблемът не е в това едно кралско величие да плува спокойно в морето, а че едва ли някой може да си представи хората да използват плажа, ако някой държавен глава посети мястото. Проблемът нямаше да бъде повдигнат, ако Барак Обама или Владимир Путин бяха решили да пристигнат тук на почивка. Напълно логично", посочва Кастане. Пред Франс прес той обяснява, че още не е решено дали кралят ще използва "частни охранители или полицаи", "ограда или не" и "кога най-бързо ще върнем плажа на хората в предишния му вид". Сигурно е обаче, че за спокойствието на краля и свитата му, ще бъде задействана бреговата охрана, която ще следи никой да не се приближава до вилата на 300 м от морето.

"Който и да пристига, кралят или някой милиардер, интересите на обикновените хора винаги ще останат на последно място", казва местната жителка Фатима пред Франс прес. "От друга страна обаче, това е добре за бизнеса, защото, доколкото знам, свитата на краля ще наброява 400 души. Чух дори, че могат да оправят пътищата", добавя обаче тя. Приятелят и Дидие разказва, че при визитата на предишния крал на Саудитска Арабия полицаите изваждали насила от морето тези летовници, които не искали да напуснат забранената зона. Кристиан, който също живее във Валорис, пък твърди, че в самата вила стъклата са заменени с бронирани, поставен бил и златен трон в едната от залите.
Не се знае кои лица ще придружават 79-годишния крал Салман, който управлява Саудитска Арабия от 23 януари тази година, по време на почивката му. Със сигурност обаче във Франция ще го придружат повечето от неговите деца. Кралят има 7 сина и 1 дъщеря от трите си брака.

Френските медии напомнят, че не за първи път жителите на Валорис и саудитското кралско семейство са на нож. През 1995 г. крал Фахд загуби съдебна битка за затваряне на крайбрежна пътека и му бе наредено да махне картечница, насочена от вилата към морето. Освен това властите не му позволиха да си построи пристанище за мегаяхтата. През 2012 г. местната природозащитна групировка Anticor 06, която също така се бори срещу корупцията, подаде жалба в съда, след като политиците позволиха на краля да построи две огромни луксозни вили с басейни и външни барове на стойност 54 млн. евро върху защитената земя, близо до замъка "Робер", който е в руини. Местната прокуратура трябва скоро да обяви дали да направи разследване по жалбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай