Леден душ! Гари Каспаров прочете присъдата на Русия

Дали може да съществува като империя

Леден душ! Гари Каспаров прочете присъдата на Русия | StandartNews.com

Легендарният гросмайстор Гари Каспаров е известен като един от най-отявлените критици на Владимир Путин и управлението му. Най-младият световен шампион в историята говори пред БНТ, като засегна теми, свързани с войната в Украйна.

Каспаров изрази мнение, че войната въобще не е започнала през февруари тази година, а това се е случило през 2014 година, отново през февруари - с анексирането на Крим.

"Трагично е, че тази война се подготвяше задкулисно в продължение на много години. Путин криеше намеренията си. Руската пропаганда разпространяваше 24 часа на ден неверни твърдения, че Украйна не е независима държава, а Русия се опитваше да завземе територии. През това време международната общност не искаше да види и чуе злото", отправи поредната си порция критики към Путин големият спортист.

Каспаров изрази мнение, че тази зима ще бъде решаваща. И ако Европа не се огъне и издържи през зимата с подкрепата си за Украйна, то през следващата пролет руската икономика ще рухне.

"Има разединение за изненада на Путин - в повечето европейски страни подкрепят Украйна, след като години наред той си купуваше влияние. Не съм сигурен, че това важи за България. Обществото е разделено", добави още гросмайсторът.

По думите му руският държавен глава не е готов на компромиси и иска да спечели войната, завземайки още територии.

"Не мисля, че свободна и демократична Русия би могла да съществува кто империя. Или ще станем евроатлантическа демокрация, или ще поемем път на развитие като сателит на Китай, който не крие имперските си амбиции", обобщи ситуацията в родината си той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай